När årets hyresförhandlingar var över i februari stod de klart att de största kommunala bostadsbolagen i Stockholm: Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder i snitt höjer hyran med 4,45 procent – den högsta höjningen på 30 år.

Åren innan har snitthöjningen för alla hyresbolag sammanräknat legat på omkring 1,7–1,9 procent.

– Konsekvenserna kan bli oerhört stora. För en småbarnsfamilj med en fyrarummare med en hyra på 10 000 blir det nästan en femhundralapp extra i månaden, och för många är det väldigt mycket pengar, speciellt när man redan får vända på varje krona för att gå runt, säger Ann-Margarethe Livh, ordförande för Hyresgästföreningen Järva.

Ann-Margarethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva.

Ann-Margarethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva.

Mikael Andersson

Höjts mest i Järva

Tidningen Hem & Hyra har granskat hur mycket hyrorna höjts i svenska storstäder de senaste sex åren, stadsdel för stadsdel.

Det visade sig att snitthyrorna höjts med över 20 procent i åtta av stadsdelsområdena.

Hälften av de stadsdelar där hyrorna höjts mest låg i områden där många lever med låg ekonomisk standard, visade granskningen. Av dessa områden toppar Rinkeby-Kista listan, med en hyreshöjning på totalt 20,4 procent 2016–2022. I Spånga-Tensta visades en 14,9 procents höjning.

– Det är alla stora renoveringar på Järva som bidragit, vissa hyresvärdar som Victoriahem har gjort rejäla upprustningar och höjt hyrorna med flera tusen efter det. Dessutom finns det flera nyproduktioner som kommit under de senaste åren, både i Kista och på Rinkebyterrassen, där hyrorna är högre och därför drar upp snittet, säger Ann-Margarethe Livh.

Samtidigt lever var tredje person i Rinkeby-Kista i låg ekonomisk standard, och nästan var fjärde i Spånga-Tensta, enligt Hem & Hyra. Ann-Margarethe Livh är mycket oroad över situationen.

– Var ska det finnas plats för de som inte har så mycket pengar? Den där trångboddheten som skulle byggas bort, den riskerar att öka ännu mer.

Eftersom hon själv bor och är verksam i Järva har hon snappat upp att fler velat byta från större till mindre lägenheter på senaste tiden.

– Jag är rädd för att det här ska göra att människor som redan är trångbodda tvingas bo ännu mindre för att ha råd med hyran. Folk kanske kommer få flytta ihop med släktingar och familj. Någon måste ta ansvar för det här, men ingen vågar göra det. Jag är oerhört bekymrad över utvecklingen.

Inget lördagsgodis

Elaine De La Fuente är ensamstående, med sju barn i åldrarna sex månader till tolv år. Hon bor i en hyresrätt i Husby och levde på marginalerna redan innan hyrorna höjdes.

När årets hyreshöjning trädde i kraft blev det en stor smäll, berättar hon.

– Jag fick 700 kronor i höjning från en månad till den andra, eftersom de la på retroaktivt också. För mig som räknar kronorna varje månad gör det en enormt skillnad, jag har fått lägga om mitt tänk totalt, jag måste helt enkelt köpa mindre mat, säger hon.

Hon kan inte köpa lördagsgodis till sina barn längre, berättar hon, eller göra varma mackor – som de älskar – lika ofta.

– Ett av mina barn var hungrig och ville ha en banan häromdagen, men det gick inte, jag hade inte råd. Nyttig mat är extra dyrt, det är hemskt. Innan hyrorna höjdes kunde jag köpa mer sådant till oss, men nu måste jag fokusera på att de får i sig något alls.

Hon har nyligen ansökt om medlemsskap i Matmissionen och hoppas på att få börja handla där snart. Hennes barn ser till att äta extra mycket i skolan.

– Jag förstår så klart att man behöver höja hyrorna varje år, men att höja så mycket på samma gång... Jag önskar att någon hade gått in och satt stopp för det, i alla fall för personer som redan lever på minimalt med pengar. För oss som har det så här, och vi är många, gör de där hundralapparna verkligen skillnad på livskvalitet.

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Emma Löf Hagström

Frukost i alla skolor

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm. Han blir upprörd när han hör om Elaines situation.

– Det är en tuff sits för många stockholmare just nu, med hyreshöjningar, matpriser och inflation. Är det så att man har svårt att klara ekonomin måste man vända sig till socialtjänsten för att få en bedömning om ekonomiskt bistånd.

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Emmy Sjöblom

Om hyreshöjningarna är rimliga eller ej vill han inte kommentera.

– Det är en partsmodell där politiken ska hålla sig på armlängds avstånd, säger han.

Vad gör ni för att minska smällen för folk som får det svårare nu?

– Vi satsar på olika sätt på kommunal nivå, på de saker vi kan påverka. Bland annat ska vi se till att alla skolor i Järva ska servera frukost i vår, så att barn kan gå mätta. Vi jobbar också för att satsa på fler feriejobb för unga, så de kan tjäna egna pengar och komma in på arbetsmarknaden, vi stöttar civilsamhället ekonomiskt.

I grund och botten handlar det dock om att regeringen behöver leverera högre statsbidrag för att kommunen ska kunna leverera mer, menar han.

– Vi behöver mycket, mycket högre statsbidrag för att kunna öka och göra än mer insatser.