Bygget av den nya lekplatsen i Lillgården i Tungelsta står just nu stilla. Området är folktomt, instängslat och lerigt. Tvärsöver gångvägen intill den asfalterade aktivitetsytan finns ytterligare ett instängslat område. Där ska ett utegym byggas.

Tanken var att utegymmet skulle stå klart redan i höstas, men leveransen av redskapen blev försenad och sedan slog vintern till. Nu beräknar kommunen att allt ska stå klart i mars-april i stället.

Angie Gray

Att det också blev ett utegym på spontanidrottsytan kommer från ett medborgarförslag, eller ett så kallat Haningeförslag. Det var nyinflyttade Johan Foord, 35, som tyckte att det saknades ett utegym i området och skickade in sitt förslag till kommunen.

– Det är kul att det gick. Och det är kul att man kan påverka som medborgare, och inte bara sitta hemma med armarna i kors och vänta på att saker ska hända, säger han.

Johan Foord, Tungelsta, är personen bakom medborgarförslaget om ett utegym i Tungelsta.

Johan Foord, Tungelsta, är personen bakom medborgarförslaget om ett utegym i Tungelsta.

Privat

Minst 50 röster krävs

För att ett Haningeförslag ska nå berörd nämnd för beslut så behöver det få minst 50 röster via kommunens hemsida.

– Jag skrev om mitt förslag i en Facebookgrupp här i Tungelsta, och sedan var det bara att hålla tummarna för att folk skulle rösta. Och förslaget fick fler än de röster som behövdes, säger han.

Angie Gray

Av de Haningeförslag som skickats in till kommunen de senaste två åren är det bara en handfull förslag som har eller ska genomföras fullt ut. Ett utegym i Vega står redan klart, det ska bli utomhusaktiviteter för barn och unga vid Rudan, farthinder utanför Torvalla idrottsplats, en hundrastgård i Söderby och uppsamlingskärl för fimpar vid stationen i Jordbro.

– Det är jätteviktigt för oss att få höra vad våra medborgare tycker, det är ju också en indikation på att vi prioriterar rätt saker för våra medborgare. Samtidigt är det ofta drivna personer som har en åsikt, för att det ska vara ett förslag för alla behöver man ha många med sig, säger Anna Waldmann Haapaniemi, direktör på stadsbyggnadsförvaltningen i Haninge kommun.

Ett utegym på Hermatorpsvägen i Vega blev av efter ett medborgarförslag, och invgides hösten 2021. Så här ska även det nya utegymmet i Tungelsta se ut.

Ett utegym på Hermatorpsvägen i Vega blev av efter ett medborgarförslag, och invgides hösten 2021. Så här ska även det nya utegymmet i Tungelsta se ut.

Johan Husén/Haninge kommun

Idéer till framtiden

En stor del av förslagen som kommit in har fått markeringen ”tas med i framtida planering”. Det handlar bland annat om sänkt hastighet på Södertäljevägen mellan Tungelstavägen och Allévägen, odling av ekologiska grönsaker och bär på Vendelsö gård samt en strandpromenad i Rudan.

Många förslag hamnar också under kategorin ”genomförs delvis”.

– Då har vi oftast redan med det i planen, det är ganska ofta vi får förslag som vi redan tänkt på. Och ibland, när vi inte tänkt på det som föreslås kan det hända att vi tar med det i de befintliga planerna i stället. Helt eller delvis, säger Anna Waldmann Haapaniemi.

Helt eller delvis kan enligt henne innebära lite olika saker.

– Det kan antingen vara en kostnadsfråga, eller att vi har sett någon annan aspekt, som exempelvis säkerhet eller regler.

Men de allra flesta förslagen får knappt några röster alls. En del i det kan vara att Haningeborna helt enkelt inte vet att förslagen finns, och att förslagsställaren själv inte sprider ordet. Många förslag sållas också bort direkt för att de inte uppfyller reglerna, vilket kan vara att det ligger utanför kommunens ansvar eller att förslagsställaren inte bor i Haninge.

Kommunen ska nu se över om det går att öka på kunskapen om Haningeförslag, och hur de kan bli mer synliga.

– Vi kan absolut göra mer. Det är något som jag och mina kommunikatörskollegor nu kommer att titta på, säger Rasmus Sandsten, presschef på kommunen.