Att göra saker ”by the book” betyder­ att man följer reglerna­. I Peter Books fall finns förstås en dubbeltydighet som man möjligen kan tycka är lite rolig.

Fast det är verkligen kärnan i hans sätt att leda; när Peter Book styr ska saker göras ”by the book”.

Han gillar politiken – förstås – går aldrig till jobbet med oro, beskriver sig själv som tålmodig och bra på att tänka om och lyssna på inspel från olika håll.

De senaste fyra åren har Moderaterna styrt i minoritet tillsammans med C, KD, L och MP. De första tre åren med Ingvar Smedlund som nummer ett. När han lämnade politiken våren 2021 tog Peter Book över.

Har det blivit som du trodde?

– Ja, i stort sett, men jag hade kanske inte förstått bredden av uppdraget, jag visste förstås att det skulle innebära representation på många ställen, men det har ändå varit mer omfattande än jag trodde.

När är uppdraget mindre roligt?

– När någon säger nej bara för att gå emot, utan att ha något eget att komma med.

Minoritetsstyre är inte idealiskt, det är Peter Book tydlig med. Han kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna för att få till ett majoritetsstyre.

– Det handlar om personkemi, ur den aspekten ser jag inga problem att styra tillsammans med S.

Han och Jesper Englundh, som är socialdemokraternas etta, pratar ofta.

– Vi har olika politiska ideologier, men har stor respekt för varandra, förtydligar Book.

Hinner du med något privatliv?

– Det har ju blivit svårare med så många kvälls­möten, det får bli morgonpromenader med sambon och så har yngste sonen och hans make flyttat till Grillby, det är trevligt.