På gång. Platschefen Anders Granath vid tunneln som ska få ett annat uttryck och bli en piggare in- och utgång till centrum. Nya plattor läggs både i och vid tunnelns ingångar.

Nyrenoverad centrumtunnel ska få folk att stanna upp

Från trist och otrygg till en passage där folk till och med stannar upp. Gångtunneln vid Hässelby torg ska rustas upp med bland annat utställningstavlor och växter.

  • Publicerad 11:50, 20 okt 2021

Som en del av upprustningen av Hässelby torg tar staden nu tag i den gångtunnel som många besökare möter på väg till och från Hässelby gårds centrum.

– Dagens kakel kommer att sitta kvar, men på ena väggen kommer vi att sätta upp plåttavlor som berättar om Hässelby gårds historia, kartor och tunnlarna i området, säger biträdande projektledaren Magdalena Möne.

Det finns ett återkommande tema och mönster i de tunnlar som fick kakel i Stockholms stad mellan 1961 och 1963. Innan dess var tunnlarna helt i betong.

Klotter även då

Enligt Magdalena Möne kom kaklet upp under en period då Stockholms stad började satsa mer på konst och utsmyckning av det offentliga rummet.

– Kaklet kom delvis också till på grund av problem med klotter. Problemet med klotter är alltså inte nytt, men då var det krita som användes och kaklet gjorde detta svårare, berättar hon.

Mönster. Mellan 1961 och 1963 fick flera av Stockholms tunnlar mönster i samma tema. Flera av ritningarna signerades av konstnären Folke Eriksson. Dock är ritningen här osignerad. Foto: Anders Björklund

Mönster. Mellan 1961 och 1963 fick flera av Stockholms tunnlar mönster i samma tema. Flera av ritningarna har signerats av konstnären Folke Eriksson. Dock är ritningen här osignerad. Foto: Anders Björklund

Plattor. Dagens gråa plattor byts ut mot nya plattor i vit matt färg. Foto: Anders Björklund

Spaljéer. På tunnelingångens ena sida, till höger i bild, ska spaljéer med växtlighet sättas upp. Foto: Anders Björklund

Andra förändringar i tunneln

Nya gångplattor i matt vit färg både i och vid tunnelns ingångar. Den lilla trottoaren tas bort.

Kaklet tvättas och trasigt kakel byts ut.

Belysningen blir bättre och integreras i taket. Lamporna på väggen tas ned.

Tunnelns fronter målas om.

Slutbesiktning av hela Hässelby torg-projektet sker 25 november.

Arbetet med själva tunneln ska vara klart innan årskiftet.

Visa merVisa mindre

Den som rör sig i riktning mot centrum kommer att mötas av spaljéer med växtlighet på ena sidan av tunnelns ingång staden. Staden skriver i underlaget till satsningen att tunneln ska bli en "oväntad positiv första upplevelse av Hässelby gård".

Trygghetspengar

Totalbudgeten för upprustningen ligger på cirka 4 miljoner kronor. Upprustningen av just tunneln sker delvis med ordinarie pengar för upprustningen av Hässelby torg, men delvis också med anslag från trygghetspengar.

– Tunnlarna ses som viktiga ur trygghetssynpunkt, säger Magdalena Möne.