Som en del av upprustningen av Hässelby torg tar staden nu tag i den gångtunnel som många besökare möter på väg till och från Hässelby gårds centrum.

– Dagens kakel kommer att sitta kvar, men på ena väggen kommer vi att sätta upp plåttavlor som berättar om Hässelby gårds historia, kartor och tunnlarna i området, säger biträdande projektledaren Magdalena Möne.

Det finns ett återkommande tema och mönster i de tunnlar som fick kakel i Stockholms stad mellan 1961 och 1963. Innan dess var tunnlarna helt i betong.

Klotter även då

Enligt Magdalena Möne kom kaklet upp under en period då Stockholms stad började satsa mer på konst och utsmyckning av det offentliga rummet.

– Kaklet kom delvis också till på grund av problem med klotter. Problemet med klotter är alltså inte nytt, men då var det krita som användes och kaklet gjorde detta svårare, berättar hon.

Den som rör sig i riktning mot centrum kommer att mötas av spaljéer med växtlighet på ena sidan av tunnelns ingång staden. Staden skriver i underlaget till satsningen att tunneln ska bli en "oväntad positiv första upplevelse av Hässelby gård".

Trygghetspengar

Totalbudgeten för upprustningen ligger på cirka 4 miljoner kronor. Upprustningen av just tunneln sker delvis med ordinarie pengar för upprustningen av Hässelby torg, men delvis också med anslag från trygghetspengar.

– Tunnlarna ses som viktiga ur trygghetssynpunkt, säger Magdalena Möne.