Stockholm har blivit för dyrt. Det är kontentan av en ny rapport från länsstyrelsen i Stockholm.

– Jag är uppriktigt sagt bekymrad över utvecklingen i länet. Det finns inga tecken på att situationen för låg- och medelinkomsttagare är på väg att förbättras, säger Henrik Weston, som står bakom rapporten.

Nya bostäder bara en del av lösningen

För att nå regeringens mål om en fungerade bostadsmarknad krävs förändring, menar länsstyrelsen. Rapporten kommer fram till att nya bostäder inte löser problemet eftersom nyproducerade bostäder är dyra, både att köpa och hyra.

– Tyvärr går bostadsbristen inte att bygga bort, vilket var en vanlig föreställning under 2010-talet. Insikterna om nyproduktionens begränsade förmåga att lösa alla inkomstgruppers bostadsbehov har vuxit, säger Henrik Weston.

Slår hål på tidigare sanningar

Förutom att nya hyresrätter är väldigt dyra förändras samtidigt det bestånd som redan finns. Allmännyttan blir till bostadsrätter eller säljs till privata värdar som har andra krav på dem som ska få hyra.

Henrik Weston menar också att uppfattningen om de som flyttar till dyrare och finare lägenheter lämnar efter sig något billigare som någon annan kan flytta in i inte stämmer.

– Forskningen stödjer inte teorin om så kallade flyttkedjor. Det är sällan så att någon flyttar från en hyresrätt till en bostadsrätt eller villa. Det har blivit ett för stort steg på grund av prisutvecklingen. Nu har vi två helt separata bostadsmarknader och de med mindre inkomster missgynnas på båda, säger Henrik Weston.

Det befintliga beståndet av hyresrätter har därför en större betydelse eftersom det är här man kan hitta bostäder med lägre hyra.

– Det gäller att fördela dem till rätt hushåll. Här kan en proaktiv bostadsförmedling matcha ihop en viss typ av lägenheter med folk som exempelvis har en lägre inkomst eller är trångbodda. Vi säger inte att den vanliga kön ska försvinna utan att man kan jobba på parallella sätt.

https://www.mitti.se/nyheter/farre-markanvisningar-till-kommunala-bostadsbolagen-i-ar/repsiz!4@0Grw7a230dP2Wn2P2eag/

https://www.mitti.se/nyheter/hyreshus-med-lagre-hyra-slopas-i-fruangen/repudD!EoAlsF3hI6OAeOVn0fUuUQ/

Pandemin satte fingret på problemet

För dem som har mycket god ekonomi fungerar marknaden relativt väl. Men pandemin har drivit upp bostadspriserna ytterligare och satt ljus på den ojämlikhet som finns på Stockholms bostadsmarknad.

– Bostadens betydelse har ökat och hushåll med god ekonomi har till följd av ett mer omfattande hemarbete kunnat se över sin boendesituation, medan hushåll med svagare ekonomi inte har haft samma möjligheter, säger Henrik Weston.

Pandemin sinkade dock inte bostadsbyggandet i den takt man först trott. I år uppskattar länsstyrelsen att 14 000 bostäder, varav en större andel hyresrätter kommer att börja byggas. Men det räcker inte.

En genomgång visar att nästan samtliga länets kommuner har byggt för lite för att möta sin egen befolkningsutveckling. Bara Tyresö, Upplands Väsby, Upplands Bro och Österåker byggde tillräckligt ur den aspekten mellan 2015 och 2020.

– I vissa kommuner vinner du val på att bygga nytt. I andra gör du det inte så det är såklart en politisk fråga också, säger Henrik Weston.

Staten måste kliva in

Men kommunerna bär inte ensamma ansvaret. Ekvationen vilar också på det faktum att byggbolagen måste arbeta på affärsmässiga grunder. Länsstyrelsen vänder därför blicken mot staten som sätter ramen för hur allt ska fungera. Stockholms länsstyrelse understryker att det behövs en svensk modell där staten tar större ansvar för att folk med lägre inkomster ska kunna hitta en bostad till ett rimligt pris.

– Sådana initiativ har vi inte sett ännu, säger Henrik Weston.