– Douglas fick ett erbjudande av Sundsvall i mellandagarna så där hade jag bara en dryg vecka på mig. Men som sportchef är det mitt jobb att ha en överblick på marknaden, både för tränare och spelare, och vi tittade igenom flera namn och blev klara snabbt, säger han.

Valet föll på Merwan Salman som tidigare har tränat Quiding FIF och som i fjol var assisterande tränare i damallsvenska topplaget BK Häcken.

Douglas Jakobsen kom till SFK som huvudtränare inför säsongen 2021 och tog laget till en sjätteplats och sedan en fjärdeplats i fjol, men avtalet med SFK gick ut 2022.

– Det är roligt för honom och en häftigt chans att så ung få ta ett lag i Superettan, säger Mikael Thorstensson.

Spelare tar steget upp

Även i spelartruppen rör det på sig. Inte mindre än fyra spelare är redan klara för klubbar högre upp i seriesystemet nästa år: Robin Sundgren (AFC Eskilstuna i Superettan), Gustav Lindgren (Degerfors IF i Allsvenskan), Hampus Söderström (Skövde AIK i Superettan) och Constantino Capotondi (Gefle IF i Superettan) – och ytterligare en eller två kan det bli tror Mikael Thorstensson.

– Vi har alltid varit duktiga på att få fram spelare. Det är häftigt att så många tar steget uppåt nu, säger han.

Men det är väl inte bara häftigt?

– Nej, vi vill ha duktiga och talangfulla spelare kvar också så det är inte oreserverad glädje, men i grunden är det roligt med folk som når framgång genom vår klubb. Det skapar vår renommé och gör att spelare vill gå till oss. Och kommer det klubbar från Superettan eller till och med Allsvenskan så har vi inte mycket att sätta emot. Det är en annan ekonomisk viktklass.

Finns ambitionen att ta steget upp i Superettan som klubb, i stället för att förädla och slussa upp spelare?

– I grunden finns det en sådan ambition, men det måste ske utifrån våra resurser och vår filosofi. Det är så många klubbar som siktar uppåt och som satsar mer pengar än vi. Men kan vi vara trea som 2020 och fyra som 2022 så – ja, då kan vi slåss om plats 1 och 2 också något år.

Simon Olsson ny damtränare

Även damlaget, som liksom herrlaget spelar i ettan, byter alltså tränare. Steven Payne lämnar efter två säsonger med framgångar i form av serieseger 2021 och vinst i Victoria Cup 2022.

– Han har gjort mycket bra under två år, men det var ett ganska ömsesidigt beslut, säger Mikael Thorstensson.

Ny tränare i damlaget blir Simon Olsson som återvänder till SFK efter några säsonger i IFK Stocksund. 

– Simon är en jätteduktig tränare som har samlat bra erfarenhet i Stocksund. Han kommer dessutom att jobba heltid eftersom han även ska ha akademiansvar för våra selekterade lag i åldern 14–19 år, både på pojk- och flicksidan, säger Mikael Thorstensson.