Det tilltänkta styret hade ett avtal om valtekniskt samarbete med SD, trots att centerpartisten Ulrica Riis-Pedersen först förnekat det, rapporterar Dagens Nyheter, vilket även Mitt i Tyresö skrivit om.

– Jag kommer att rösta emot mina partikamrater. Skälet är den valtekniska samverkan som vissa centerpartister tecknat med SD, säger Moubé till DN.

Det innebär att Socialdemokraterna, som gick starkt framåt i kommunalvalet i Tyresö, behåller makten i kommunen.

Den organiserade valsamverkan med SD gick emot Centerns partistyrelse och förnekades först av partiets gruppledare i Tyresö, Ulrica Riis-Pedersen.

"Jag kommer rösta mot mina partikamrater"

Raymond Moubés röst fällde alltså koalitionen med M, KD, C och SD som stödparti. Det gamla styret fortsätter alltså i någon form med hjälp av honom.

– Mitt ställningstagande idag är väl genomtänkt och syftar till att leva upp till Centerpartiets väljare. Jag kommer att rösta emot mina partikamrater, sa Moubé från talarstolen i kommunfullmäktige enligt DN.

När nya ordföranden i kommunstyrelsen skulle väljas röstade Moubé tillsammans med S, V, MP och L och därmed valdes Anita Mattsson (S) om med 31 mandat mot 30. Mats Lindblom (L) fortsätter som vice ordförande och Anki Svensson (M) blir andre vice ordförande.

– Nu fortsätter vi arbeta för Tyresös bästa, där vi står upp för det öppna samhället, allas lika värde och demokratiska ideal. I en osäker tid som denna behöver vi fortsatt stabil utveckling, ordning och reda i ekonomin och fokus på att leverera bra välfärd till Tyresöborna, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett uttalande på partiets Facebooksida.

Budget ska arbetas fram

Nu återstår arbetet för Anita Mattsson att försöka få ihop den nya majoriteten.

– Vi kommer snart att återkomma med budget, ledningsgrupp och politisk organisation, avslutar Anita Mattsson (S).

Budgeten måste vara klar senast den 24 november.