Kulturpråmen Nordens Ljus AB har gått i konkurs och den ombyggda pråmen vid Kungsholms strand har sålts. Men den kommer inte att försvinna från Kungsholms strand.

Den har nämligen köpts av Mikael Lindqvist som planerar att renovera pråmen och göra den till restaurang med en större uteservering.

– Pråmen ska fortsätta vara en stor tillgång till Kungsholms strand, säger han.

Är kapten

Han har tidigare drivit ett företag med två restaurangfartyg för fest och middagskryssningar. I dag har han en ponton på Strandvägen där sådana charterbåtar lägger till och Mikael är dessutom kapten på den typen av fartyg.

Hans plan är att flytta Nordens Ljus 50 meter uppåt på Kungsholms strand, till andra sidan bron, men på samma sida av vattnet. Där finns nämligen ett permanent bygglov som gör att den kan ligga där tills vidare.

Den här skissen finns med i bygglovshandlingarna för hur Nordens Ljus kan se ut i framtiden när pråmen flyttas till andra sidan bron vid Kungsholms strand. Här syns den planerade uteserveringen också.

Den här skissen finns med i bygglovshandlingarna för hur Nordens Ljus kan se ut i framtiden när pråmen flyttas till andra sidan bron vid Kungsholms strand. Här syns den planerade uteserveringen också.

Olle Anrell

Men restaurangens öppning dröjer. Pråmen ska först upp på varv för att blästras och målas om. Även invändigt behöver det renoveras en hel del.

– Så vi öppnar inte under den här sommaren i alla fall, säger Mikael Lindqvist som också berättar att det kan bli kultur på pråmen i någon form i framtiden.

Det är inte alls omöjligt att det blir kultur  även i framtiden, berättar Mikael Lindqvist.

Det är inte alls omöjligt att det blir kultur även i framtiden, berättar Mikael Lindqvist.

Olle Anrell

Pråmen har legat vid Kungsholms strand sedan 2013 efter att i många år ha legat vid en plats nedanför Nationalmuseum. Den har alltid varit hem för anrika kulturföreningen Nordens Ljus.

Föreningen bildades 1984 av konstnären Björn Lindroth, men av skattetekniska skäl bildades även ett aktiebolag som ägde pråmen och ansvarade för driften.

Verksamheten har varit helt beroende av hyra från föreningen och krögare, samt intäkter från pråmens galleriverksamhet.

Gick sämre under pandemin

Men under pandemin gick det för sämre för restaurangen och för ett år sedan lämnade den sista krögaren Nordens Ljus.

Den ekonomiska krisen var ett faktum och i november gick aktiebolaget i konkurs och en konkursförvaltare sålde pråmen.

Pråmen blir kvar på  Kungsholms strand.

Pråmen blir kvar på Kungsholms strand.

Olle Anrell

Föreningen Nordens Ljus lever dock vidare med god ekonomi, men klubben har förlorat sin lokal och hem där det varit föreläsningar, intervjuer, musik nästan varje vecka.

– Konkursen var en sorgens dag för medlemmarna, en del hade varit med ända sedan start för 40 år sedan, säger föreningens nuvarande ordförande Marianne Hühne von Seth.

Ska hitta ny plats

I år blir föreningens verksamhet vilande, men en comeback planeras. Just nu utreder styrelsen var en eventuell ny klubblokal kan ta plats.

– Det är klart att vi hoppas kunna stanna kvar på Kungsholmen i marin miljö. Vi följer med spänning den nye ägarens planer, säger Marianne Hühne von Seth.