Med sina röster har Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall fängslat och fascinerat en växande publik. Som Solala har de gjort uppskattade inspelningar med andra artister runt ett köksbord. Men också uppträtt på "Allsång på Skansen".

Solala är en annorlunda acapellagrupp, så tillvida att de är tre mot normala fyra. Dessutom har de valt att inte ha fast stämmor utan väljer utifrån låtar och arrangemang vem som ska sjunga vad.

Växlar hux flux

– Vi växlar hux flux. Det enda som är säkert är att jag inte sjunger någon basstämma, säger Olle Bergel.

– Ja, vi kan byta mitt i. Men ingen av oss är någon superbas. Där blir det mest Jens och jag som delar, fortsätter Anders Gabrielson.

– Det är inte helt enkelt. Men vi blir som en organism.

– Det blir så för att vi är tre. Vi måste trolla med knäna, säger Olle Bergel.

Äldre pojkbandstrio

Den lite äldre pojkbandstrion Solala (killarna är födda mellan 1984 och 1985) har sitt ursprung i manskören Boyz in Love, som alla tre fortfarande ingår i.

– Ja, den uppstår en gång varje år, förklarar Anders Gabrielson.

Olle Bergel fyller i.

– Idén till Solala föddes där, kompisar som gillade att sjunga och umgås. Men det vara bara vi som kunde och vi skulle egentligen ha varit fyra. När det nu inte blev så upptäckte vi att det inte fanns arrangemang för oss som trio. Dem fick vi skapa själva.

Turnéaktuella. I januari påbörjade Solala sin omfattande vårturné.

Turnéaktuella. I januari påbörjade Solala sin omfattande vårturné.

KAI MARTIN

Solala gillar att utforska rösternas möjlighet. Med nya albumet "Light it up" har man tagit ytterligare nya kliv och bland tolkningar av andras låtar har de också skrivit eget material.

– Man kan nog säga att vårt sound har breddats. Vi vill testa nya grejer, men fortfarande fokusera på sången. Så nu skriver vi egna låtar till hälften, säger Jens Lindvall.

Omfattande turné

I ett samarbete med bland andra Den Svenska Björnstammens Åke Olofsson har man kommit in i den mer elektroniska världen. Tillsammans med honom, Kristofer Göransson och Edvin Linderoth har Solala producerat "Light it up".

Nu är trion redo för en omfattande turné 2023 med start i Vara 12 januari. Den sträcker sig en bit in i maj och landar i Stora Teatern den 4 maj. Det delvis nya soundet kommer också höras på scen.

– Tanken är att vi ska gifta det nya Solala med det gamla, säger Jens Lindvall.

Ja, det är klart. Trion firar tio år och har gjort fem album. Det finns en diger repertoar att ösa ur.

– Vi vill att den här showen ska vara dynamisk. För oss är det viktigt att vara på tårna, säger Anders Gabrielson.