Jorden ligger redo i rabatten utanför det nya modulhuset på Östbergabackarna. Där ska det planteras blommor.

I byggnaden, som stod klar i juni, finns 38 tvåor och treor som ska fyllas med barnfamiljer i höst. Några har redan hunnit flytta in, men på de flesta av brevlådorna i entrén står det "vakant" i stället för ett efternamn.

Getamesay Niguse från Etiopien och hans familj bor sedan ett par veckor tillbaka på adressen. De har tidigare bott i Norrbotten.

Getamesay Niguse lämnade Etiopien för över 20 år sedan. Han har varit åtta år i Sverige.

Getamesay Niguse lämnade Etiopien för över 20 år sedan. Han har varit åtta år i Sverige.

Mimmi Epstein

– Vi tycker om området. Just nu håller vi på att försöka komma in i systemet och tillbringar dagarna med att gå mellan olika kontor. Allt är väldigt nytt. Barnen trivs, de gillar nya saker, säger han.

Samlade instanser

Christian Morales är enhetschef för verksamheten för nyanlända på SHIS Bostäder. Han berättar att de i huset i Östberga erbjuder samhällsvägledning där stadens olika instanser finns samlade.

– Det går att boka enskilda samtal. Vårt huvudsyfte är bostadsvägledning, alltså att hjälpa personerna att hitta egna boenden. Den maximala boendetiden i genomgångsbostäder, som här, är fem år, säger Christian Morales och fortsätter:

– Men det finns mycket som man kan behöva hjälp med: skolplatser, vägar till egenförsörjning och myndighetskontakter. Vi försöker fånga in familjerna för att så tidigt som möjligt hjälpa dem att etablera sig i samhället.

Han hoppas också att de ska få till fler samarbeten med lokala föreningar och civilsamhället.

Ett av tre delprojekt från modulerna som monterades ner i Slakthusområdet i våras har placerats vid Östbergabackarna.

Ett av tre delprojekt från modulerna som monterades ner i Slakthusområdet i våras har placerats vid Östbergabackarna.

Angie Gray

Vilka nya Östbergabor som kommer att flytta in i de tomma lägenheterna här är inte klart.

– Flera av dem som bor här nu har bott i Sverige ett tag. Men det kan också flytta in kvotflyktingar, en del kommer direkt från Arlanda. Här har vi möjlighet att hjälpa dem från dag ett, säger Christian Morales.

Nära centrum

Henok Solomon är sektionschef och tycker att placeringen av modulhusen är bra.

– Det är mycket grönområden, men samtidigt bra kommunikationer och nära till centrum, säger han.

Mitt i får titta in i en tom lägenhet, en trea på 85 kvadratmeter som hör till de största i huset. På plats står sängar, nya madrasser i kassar, ett bord med sex stolar.

– Det mest basala finns här när familjerna kommer, säger Abdu Semed, bostadsvägledare.

Till helgen är alla grannar inbjudna till grillkväll i centrum.

– De som jag har pratat med är intresserade och ska gå dit. Det ska bland annat grillas korv, säger Abdu Semed.

Flyttades från Slakthusområdet

Fram till i vintras fanns 128 modulbostäder, den största anläggningen i Stockholm för nyanlända, i Slakthusområdet. Men under våren har den flyttats för att göra plats för permanenta hus. Modulerna har delats upp i tre nya projekt, varav detta är ett. Ytterligare ett modulhus är på gång i närheten, på Årstafältet vid Tussmötevägen/Östbergavägen. Där planeras 35 bostäder och man väntar på beslut om markförberedelser i exploateringsnämnden.

I år väntas det komma 307 nyanlända till Stockholm, förra året var det dubbelt så många. År 2017 tio gånger så många.

– Till och med maj hade vi drygt hundra anvisade personer, Migrationsverket har inte hunnit anvisa fler. Det är också hårdare restriktioner nu för vem som är välkommen, säger Anna Mölgård, stadens bostadssamordnare för nyanlända.