Planen för det nya äldreboendet har varit en lång följetong. Behovet är stort, framför allt sedan Björkbacken, det enda kommunala äldreboendet, stängde i juni förra året och de fåtal personer som bodde kvar fick flytta.

År 2022 beslutades att bygga ett nytt äldreboende i kommunal regi, när det stod klart att Björkbacken inte skulle renoveras. Marken vid Bondevägen-Myggdalsbacken föreslogs och en utredning startade. Men för att det skulle kunna bli verklighet hade delar av Myggdalsvägen behövt höjas och kostnaden hade ökat rejält.

Visionsbild över hur det nya boendet kan komma att se ut.

Visionsbild över hur det nya boendet kan komma att se ut.

Marge Arkitekter

– Vi insåg att det inte hade varit en bra idé, det hade lett till enorma kostnader, säger Susann Ronström (S), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Utöver det ansågs platsen ha höga naturvärden och skyddade arter, så arbetet med detaljplanen avslutades.

Samråd i april

Förra året beslutades det att i stället utreda en placering på tomten i korsningen Tyresövägen/Strandallén/Björkvägen i Tyresö Strand. I den nya planen har även antalet platser ökat, från 60 till 100. En detaljplan har påbörjas och Susann Ronström gillar det hon ser än så länge.

– Det är ju inte klart än men vi har fått se några förslag på hur det kan komma att se ut, och det är fantastiskt fint. Det blir ju även fler platser och bättre ekonomiskt.

I måndags togs det nya inriktningsbeslutet officiellt av nämnden och planen är att äldreboendet i Strand ska stå klart 2028.

– Vi hade ju egentligen hoppats att det skulle stå klart i morgon. Vi kommer dessutom behöva se över att bygga nytt snart igen, eftersom behovet är stort.

Förslaget till detaljplanen ska ut på samråd i april, och beräknas antas någon gång under nästa år.