Second hand, kafé och verkstad.

Det händer grejer i gula villan på Bryggerivägen – för många Väsbybor kanske mer känt som Väsby snickeri, när det begav sig.

Gamla snickeriet på Bryggerivägen har bytt skepnad.

Gamla snickeriet på Bryggerivägen har bytt skepnad.

Stefan Källstigen

Här har lokalerna längst upp i backen förvandlats till en mysig second hand-butik, med kafédisk av återbrukat stål. I den lilla hörnan utanför butiken kan man sätta ner kaffekoppen på en ombyggd kabeltrumma och vila ögonen på både blommor och retro-oljefat. De övriga byggnaderna inrymmer smidesverkstad och loppis.

Bakom nysatsningen hittar vi Bollstanäsbon Malin Enström, med hjälp av maken Martin och sonen Norton.

– Jag bestämde mig faktiskt på min födelsedag i mars. Det har hänt en del runt mig, vänner som gått bort i sjukdom eller suicid. Det fick mig att tänka: nu eller aldrig. Så när tillfället dök upp tog jag över lokalerna.

Tjänstledigt från jobbet

Sagt och gjort. Hon tog tjänstledigt ett halvår från jobbet som kriminalvårdare på Täbyanstaltens ungdomsavdelning och bildade den ideella föreningen Ladan med tre spår: second hand, kafé och verkstad.

– Målet är att skapa en plats där hållbarhet, återbruk, gemenskap och psykisk hälsa kommer i första hand. Hos Ladan ska alla känna sig välkomna, säger Malin och rättar till ett plagg på en hängare.

Malin Enström piffar till nya second hand-butiken med fräscha blommor.

Malin Enström piffar till nya second hand-butiken med fräscha blommor.

Stefan Källstigen

Ett syfte med verksamheten är att ge unga människor en plats att växa på och få arbetslivserfarenhet.

Just ungdomar är en målgrupp som Malin Enström brinner extra mycket för.

– Jag har en bra förmåga att kommunicera med människor. Min passion är att skapa psykisk hälsa hos ungdomar och hoppas att Ladan kan bli en plats där vi kan stötta den nya generationen, som mår rätt dåligt.

Även barnhörnan är välfylld.

Även barnhörnan är välfylld.

Stefan Källstigen

Ett annat mål med satsningen är att samarbeta med och låta en del av intäkterna gå till lokala föreningar i Väsby, framför allt de som jobbar med psykisk ohälsa, utsatthet, utanförskap och våld i nära relationer.

Kontakt har tagits med kvinnojouren Mivida, Hope (efterlevandestöd för anhöriga som mist någon i självmord) och Hoppet, för ungdomar som varken jobbar eller studerar.

Väsbyborna hittat hit

Trots att hon bara hållit öppet sedan slutet av juni – och däremellan hunnit med ett par veckors semester – har Väsbyborna både skänkt saker och hittat hit.

– Det är jättekul. Och det vore väldigt roligt om vi kunde få några sköna Väsbyprofiler att ställa upp som volontärer. Vi tänkte snart ha en "generationsfika" för att få in lite fler seniorer i verksamheten. Det är bra att få till möten över generationerna.

Förutom de två spåren med second hand och kafé finns verkstaden – med stort fokus på återbruk och hållbarhet.

– Vi reparerar utslängda kök, möbler, cyklar och allt annat som kan tänkas få ett andra liv efter lite kärlek och omtanke. Inredningen i butiken har vi själva tillverkat av återvunnet trä och stål.

Nu hoppas Malin på mer stöd från kommunen.

– Då kan det bli en fortsättning. Min passion är för ungas psykiska hälsa. Jag vill att vi ska jobba för att bli en förebild för andras barn.

Malins son Norton jobbar i verkstaden med olika stål- och smidesarbeten.

Malins son Norton jobbar i verkstaden med olika stål- och smidesarbeten.

Stefan Källstigen