BRÅ har släppt en rapport om ungdomsrån i Sverige. I Stockholmsregionen minskade antalet anmälda rån mot ungdomar per 100 000 invånare mellan 2008 och 2016, för att sedan vända snabbt uppåt.

https://www.mitti.se/nyheter/ungdomsranen-okade-kraftigt-fram-till-pandemin/repulq!AVJNY9DIph3V60FNnOVw/

Mellan 2015 och 2019 skedde mer än en fördubbling av anmälda ungdomsrån i Stockholm. Från 233 anmälda rån 2015 till 548 år 2019.

I Stockholmsregionen ser rapportförfattarna dessutom en annan oroväckande trend. Här ökar andelen misstänkta unga tjejer, från fyra till åtta procent åren 2015–2019.

– De är ofta under 15 år och är, till skillnad från när enbart pojkar misstänks, vanligtvis inte okända för de brottsutsatta. Det förekommer dessutom förhållandevis mycket hot, våld, maktutövning och förnedring i samband med dessa rån, säger Anna Öström, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Hörlurar och märkeskläder

Rånen sker oftast efter skoltid i miljöer där det rör sig människor, som gallerior och köpcentrum, eller knutpunkter för kollektivtrafiken, skolor och idrottsanläggningar. Enligt BRÅs rapport är vanliga byten mobiltelefoner, märkeskläder och trådlösa hörlurar.

https://www.mitti.se/nyheter/kraftig-okning-tre-unga-ranas-varje-dag-i-stockholm/lmskj!7314699/

Rapporten visar också att många av de som rånas känner sig rädda efter brottet, och en av fem avstår från att medverka i förundersökningen. Ofta som en följd av rädslan.

I Stockholm finns stöd att få för att orka sig igenom en brottsutredning. Den som utsätts för brott kan söka sig till Stödcentrum för unga brottsutsatta och vittnen.