Somalia har drabbats av den värsta torkan på 40 år, enligt FN:s kontor för humanitärt bistånd.

I slutet av förra året gick man ut med att över 6,7 miljoner människor saknar tillräckligt med mat. Klimatförändringarna har gjort att regnsäsongerna har varit otillräckliga två år i rad, vilket lett till att skördarna har minskat drastiskt, tillgången på mat minskat samtidigt som matpriserna höjts.

Många organisationer varnar för en annalkande svältkatastrof.

Plattform för svensksomalier

2021 fanns det ungefär 110 000 svensksomalier i Sverige, enligt stiftelsen The Global Village.

Muna Elmi är programansvarig på SPIDER, ett fristående, Kistabaserat center vid Stockholms universitet, som nu tillsammans med Nomad Innovation Lab utvecklat en plattform som ska underlätta hjälp i Somalia.

– I Sverige har vi en stor outnyttjad resurs i den stora, svensksomaliska gruppen. Jag är själv svensksomalier, och vet hur många det finns som vill hjälpa hemlandet, men inte alltid vet hur de ska gå till väga. Vi har haft samarbeten med till exempel Rinkeby Folkets hus, där det finns många aktiva svensksomalier, och intresset av att bidra är verkligen enormt, säger hon.

Muna Elmi, programansvarig på SPIDER, som utvecklat plattformen.

Muna Elmi, programansvarig på SPIDER, som utvecklat plattformen.

SPIDER

Kan bidra med olika saker

Genom den nya plattformen, Connect Somalia, ska människor genom ett transparent, digitalt system kunna ge stöd till Somalia på olika sätt.

– Den här plattformen är till för att sammanföra diaspora i Sverige, och i framtiden även andra europeiska länder, till att kunna göra nytta med sin kunskap och sina resurser. Är du till exempel läkare ska du kunna finnas på plattformen, och antingen erbjuda tjänster digitalt, eller på plats, om du är där och hälsar på familj till exempel, säger Muna Elmi.

Den som vill bidra kan registrera sig på plattformen, där det löpande ska publiceras information om vad som händer i Somalia och vad man kan göra för att hjälpa till.

– Man kommer att få hjälp med att hitta volontärarbete på plats om man vill, men mycket kommer att ske online. Det handlar om att ha konsultationer, föreläsningar eller annat via Zoom. Det man gör är egentligen att tillhandahålla sin tid.

För ett tag sedan hölls ett lanseringsevent för plattformen.

– Vi har redan haft över hundra personer som är intresserade, och så har vi en väntelista på folk som vill registreras. Det är jätteroligt och viktigt, säger Muna Elmi.