DETTA ÄR DEL TVÅ I ARTIKELSERIEN "ARBETE ÅT ALLA?". LÄS ÄVEN DEL ETT.

Busschaufför? Mjukvarutestare?

Nej, ingen av de nya karriärvägar som Arbetsförmedlingen tipsade om kändes rätt för Agneta Berg från Upplands Väsby, som gick arbetslös under hela förra året.

Hennes tidigare jobb som administratör på ett reseföretag hade försvunnit i en omorganisation. Hon sökte jobb efter jobb på egen hand men kallades inte till en enda intervju.

– Från Arbetsförmedlingen fick jag mest olika massutskick, men de har ingen tid för personlig service. Det var ju också pandemi. Och är man 55-plus så är det lite tuffare, säger Agneta.

Skräddarsydda lösningar

Därför tog hon gärna chansen när hon i december 2021 erbjöds ”Kundval rusta och matcha” (KROM) – en nystartad tjänst där Arbetsförmedlingen tar hjälp av privata matchningsföretag för att hitta skräddarsydda, individuella lösningar för långtidsarbetslösa.

Drygt 40 000 personer i Stockholms län har varit arbetslösa längre än 12 månader. Cirka 15 500 har börjat i ”Kundval rusta och matcha” sedan i vintras.

– Jag skulle säga att nästan alla i gruppen långtidsarbetslösa är matchningsbara. Och är de inte det idag kan de bli det, säger Jon Ullberg, analytiker på Arbetsförmedlingens regionala stab.

Kan alla få jobb alltså?

– Det finns i alla fall jobb till betydligt fler än man har lyckas matcha hittills. Vi har en väldigt god arbetsmarknad och motivation är idag ofta viktigare än formella meriter, säger hans kollega David Finch.

Inte bara utbildning

För Agneta Berg var problemet löst på nolltid. Hon fick en coach som hon klickade med. Och på mindre än två månader hade hon fått anställning – på supportavdelningen inom Manpower, just det matchningsföretag som hon hade valt att anlita.

– Jag hade en väldig tur och anade inte att det kunde gå så snabbt. Det avgörande är att man får träffa någon som är intresserad av en som person, inte bara av vad man har för utbildning, säger Agneta.

I ett grupprum på kontoret vid Medborgarplatsen ger arbetsmarknadskonsulten Salina Tukue och gruppchefen Ann Blomgren en liknande bild:

– Oavsett om man är en ungdom som tröttnat på att plugga, en 55-plussare som hamnat snett på sin arbetsplats eller någon som jobbat som chef i många år, är det viktiga är man möter någon som förstår vem man är, säger Salina Tukue.

Något helt annat

Den som är långtidsarbetslös saknar många gånger den kunskap och de nätverk som behövs för att kunna få jobb idag.

– Du kan vara expert inom det yrke du jobbat med i 20 år. Men att veta hur man söker ett nytt arbete, det är något helt annat. Och det är det vi tar tag i tillsammans. säger Ann Blomgren.

https://www.mitti.se/ettsthlm/efter-pandemin-har-finns-3-000-lediga-jobb/repvef!vY@Z@UIK6B78TMOpHqlg/

För den som har suttit hemma länge är det också ofta till stor hjälp att hamna i en grupp där man får höra andras erfarenheter och få nya insikter, betonar hon.

– Vi möter en hel del psykisk ohälsa. Vi återansluter folk till det gemensamma. Det är det vi gör. Och utifrån det blir det förhoppningsvis en snöbollseffekt, säger Salina Tukue.

Diskriminering finns

Många bär på negativa erfarenheter av att känna sig bortvalda – på grund av ålder, etnisk bakgrund eller funktionshinder.

– Vi förnekar inte att diskriminering finns. Och man kan behöva prata av sig om det man upplevt. Men vi jobbar väldigt lösningsorienterat och fokuserar på vad man kan göra här och nu, säger Salina Tukue.

Fokusera på styrkor

Du kan inte veta vilka förutfattade meningar som arbetsgivaren har, tillägger Ann Blomgren.

– Det jag kan göra är att rusta mig själv och fokusera på de styrkor jag har. Då är chansen mycket större att man kommer vidare.