– Det kan bli uppemot 20 kilometer islöpning, varav 13 kilometer på Norrviken längs en slinga som kommer att följa långfärdsskridskobanan, säger Sollentunabon Nicholas Roman, loppets initiativtagare och arrangör.

Han har anordnat en rad äventyrliga lopp i Sollentuna och på andra håll. Ett av dem är Sollentuna Summer Winter Marathon med två halvmaror som tillsammans blir en hel.

– Nu satsar jag på det här i stället. Jag vill göra till ett stort vinterevent i Edsvik. Mat ingår, och det blir musik, eldar och happenings där uppe så att man stannar kvar och hänger – inte bara kommer till loppet, springer och sticker hem, säger Nicholas Roman.

Tre lopp samma dag

Det blir i själva verket tre olika lopp den 11 februari:

Winter Halvmarathon, 21 kilometer på- och runt Edsviken, som avslutas med en 1,8 kilometer lång sträcka på isen runt Falkberget ända in till mål i Edsvik.

Winter Marathon, 42 kilometer på och runt Edsvikens och Norrvikens is. Loppet startar med Winter 21 km för att sedan fortsätta till Norrviken med upp till 13 kilometer islöpning innan målgång sker vid ”Arena Edsvik”.

Winter Mini-Marathon, 2,1 kilometer för alla födda 2010 och senare – ett vintrigt lopp på snöbeklädda gångvägar runt Edsbergsparken och Edbergs Slott, som avslutas med den tuffa backen upp till Stallbacken.

– Ja, barnloppet blir i parken, jag vågar inte släppa ut en massa barn på isen! säger Nicholas Roman.

För alla vuxna som ska ut och långlöpas på isen – vad rekommenderar du för skor?

– Är det is med snö på så är trailskor eller broddar bäst. Är det blankis man måste ha spikskor. Ibland kan det vara halare att springa sträckorna runt vattnet än på isen för isen är ändå platt, säger Nicholas Roman.