Nyligen kom nyheten att Brunskogsbacken och Ullerudsbacken i Farsta strand inte längre räknas som en öppen drogscen.

Men på en av Stockholms värst våldsdrabbade adresser lever otryggheten i högsta grad, efter att människoliv åter satts på spel.

I huset på Brunskogsbacken är en person skriven som har dömts för flera brott, och som förekommer i utredningsmaterial från polisen rörande nätverkskriminalitet.

Polisen vill dock inte prata med tidningen om måltavlor eller motiv till den senaste sprängningen.

– Med hänsyn till den pågående utredningen kan vi inte kommentera detta ytterligare i nuläget. Detsamma gäller koppling till kriminella nätverk. Vi har som alltid mer information än vi kan berätta om för allmänheten, säger Anna Westberg på polisens mediecenter.

Ser över skalskydd

Familjebostäder är hyresvärd för båda de sprängdrabbade husen i Farsta strand och Fagersjö. Totalt tolv hushåll har evakuerats från sina lägenheter.

Bostadsbolaget ska nu se över skalskydden för husen, det vill säga om lås, fönster och entréer är så säkra som de kan bli. Sedan en tid tillbaka är portkoderna borttagna på Brunskogsbacken, just av säkerhetsskäl.

Lott Jansson, kommunikationschef Familjebostäder.

Lott Jansson, kommunikationschef Familjebostäder.

Olof Holdar

– Vi gör det vi kan som fastighetsägare för att våra hyresgäster ska kunna känna sig trygga. Det handlar om att se till så att inte obehöriga ska kunna ta sig in i fastigheten och att samarbeta med stadsdelen kring olika trygghetsåtgärder, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Lagen kan ändras

I Malmö gick en hyresvärd nyligen längre och ville säga upp en hyresgäst efter att huset flera gånger attackerats. Det var fel, slog hovrätten fast, då det inte är ett lagligt skäl för uppsägning.

Men redan i år kan lagen komma att ändras. I slutet av februari la regeringen fram en lagrådsremiss om att hyreskontrakt lättare ska kunna sägas upp på grund av kriminalitet. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för tryggare bostadsområden. Om Lagrådet gör tummen upp kan den nya lagen träda i kraft den 31 maj.

Han bor i ett av Stockholms mest våldsdrabbade hus

Grannarna på Brunskogsbacken är chockade efter sprängningen i deras bostadshus i Farsta strand. Det var fjärde allvarliga våldsdådet vid huset de senaste åren.

– Det är ingen trygghet här, säger Ali Muhyaddin.

Lite glassplitter, en tillfällig spånskiva i ett av fönstren vid porten och några stenar som rasade ner när tryckvågen från explosionen slet sönder delar av taket.

I övrigt syns inte många spår av bomben som small i trapphuset på Brunskogsbacken – en av Stockholms mest våldsutsatta adresser. Men inne i trapphuset, dit vi inte får gå, är skadorna stora.

– Bara räddningstjänsten fick gå in dit de första dagarna innan man undersökt trapphuset ordentligt, berättar Per Tegel, säkerhetschef på Familjebostäder.

Explosionen inträffade strax efter 21.30 förra tisdagen. Huset har en gemensam port in till flera separata trapphus och de sju hushåll som bor vid det skadade trapphuset har evakuerats till dess att byggnaden är återställd.

Enligt polisen fördes cirka tio personer till sjukhus för kontroll efteråt, men utan synliga skador.

Vaknade av explosionen

En av hyresgästerna i huset är Ali Muhyaddin. Han låg i sängen vid explosionen.

– Jag ramlade ur sängen när det small. Jag blev chockad. Jag öppnade dörren senare och polisen sa åt mig att gå in igen. Det känns som kriget i Somalia. Det har hänt flera dåd här nu. Vi har klagat till Familjebostäder. Det är ingen trygghet här, säger han.

Flera grannar minns väl den förra explosionen i samma port för ett år sedan. Och skottlossningen utanför porten som dödade en 43-årig tvåbarnsfar och skadade en 16-årig pojke allvarligt. Ett dåd polisen betraktar som en ”felskjutning” där de två drabbade inte ska ha varit de tilltänkta måltavlorna.

– Efter det köpte jag en sommarstuga där jag spenderar mesta tiden, berättar en kvinna som slapp höra förra veckans smäll.

Stenar rasade på marken framför huset av kraften från explosionen.

Stenar rasade på marken framför huset av kraften från explosionen.

Angie Gray

I lägenheten fanns hennes inneboende, som fick evakueras genom fönstret.

– Ytterdörren blev deformerad av explosionen, den gick inte att öppna, berättar kvinnan.

De gånger du själv är hemma, känner du dig påverkad av allt som hänt?

– Hela tiden. Jag har ständigt koll på omgivningen. Om det smäller i en källardörr rycker man till.

Henrik Nilsson, tillförordnad lokalpolischef i Farsta, har stor förståelse för att grannarna i huset på Brunskogsbacken är oroliga.

– Vi gör allt vi kan men vi kan inte garantera att det inte kommer hända något mer. Det går inte i den här våldsspiralen som vi har i Stockholm, säger han.

Ökad närvaro

Fler poliser är nu i Farsta strand och i Fagersjö, där en sprängning skedde i ett bostadshus förra måndagen.

– Det är svårt att förutspå nästa våldsdåd. Men vi prioriterar alltid de senaste platserna och vi kommer ha en ganska kraftigt ökad närvaro i dessa områden en tid framöver. Det är både för att vi vill finnas där, skapa trygghet och för att få tips av medborgarna, säger Henrik Nilsson.

Kriminaltekniker på plats vid huset Farsta strand  – och det är långtifrån första gången.

Kriminaltekniker på plats vid huset Farsta strand – och det är långtifrån första gången.

Angie Gray

När Mitt i besöker Brunskogsbacken är kriminaltekniker där och undersöker trapphuset. Ett byggbolag väntar på att få kontrollera rasrisken. Per Tegel på Familjebostäder säger att det kan ta lång tid innan de som evakuerats får flytta tillbaka.

– Vi måste besiktiga och reparera byggnaden först. Det är oerhört hemskt att våra hyresgäster ska behöva uppleva detta i sina bostäder, säger han.

En annan av hyresgästerna i huset, som heter Magid, berättar att hans barn är oroliga.

– Min yngsta dotter är jätterädd. Vi skulle lägga oss när det small. Min äldsta dotter är lugnare men den yngre kunde inte sova den kvällen. Jag har bott här i tio år. Jag trodde vi var i Gaza när det hände. Jag känner mig otrygg, säger han.

Det känns som kriget i Somalia. Det har hänt flera dåd här nu.

Minderårig misstänks för dådet

En minderårig person greps efter sprängdådet i Farsta strand 5 mars, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse, och lämnades över till socialtjänsten.

Kvällen innan, den 4 mars, exploderade det i ett trapphus i Fagersjö. En pojke under 18 år greps och häktades förra fredagen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Källa: Södertörns tingsrätt, polisen.

Fyra gånger i samma hus

26 oktober 2020, skott avlossas utifrån mot flerfamiljshuset i Farsta strand. Ingen skadas.

12 oktober 2021, skjutning utanför port i samma hus. En 43-årig man avlider, en 16-årig pojke skadas. Polisen betecknar det som en felskjutning.

5 januari 2023, explosion i trapphuset. Ingen skadas.

5 mars 2024, kraftig explosion i trapphuset. Ett tiotal personer till sjukhus för kontroll.

Källor: Polisen, Mitt i, SVT

 Ali Muhyaddin ramlade ur sängen när det small på Brunskogsbacken.

Ali Muhyaddin ramlade ur sängen när det small på Brunskogsbacken.

Angie Gray

”Jag ramlade ur sängen när det small”

Ali bor i ett av Stockholms mest våldsdrabbade hus: ”Känns som kriget i Somalia” ✔ Grannen: Är mest i min sommarstuga