För två år sedan, år 2020, byggde Trafikverket om hållplatsen Ängsviksgården på norra Värmdö, på båda sidor av Värmdövägen. I samband med det sattes fem nya belysningsstolpar upp. Problemet var bara att de aldrig kopplades in.

En hel vinter gick utan belysning. En vinter till passerade och nu går de in i en tredje vinter och fortfarande är det beckmörkt vid hållplatserna.

I somras anlades ett nytt övergångsställe intill hållplatsen, även det är mörkt.

Farligt för skolbarnen

Ängsviksbon Leia, 8, har behövt ta sig till Hemmestaskolan i två års tid eftersom det varit fullt på Kyrkskolan. Mamma Sanna Bergene är besviken och upprörd över att inget görs.

– Vi hade tänkt låta henne börja träna på att åka buss själv till Hemmesta men så länge det saknas belysning vill vi inte göra det. Vi vill inte låta henne gå själv i mörkret över övergångsstället, säger hon.

Sedan i höstas går Leia på Kyrkskolan, dit det är gångavstånd, men problemet uppstår nu på eftermiddagarna när hon ska till sin fotbollsträning på Värmdövallen i Hemmesta.

– Då är det mörkt när hon ska dit och mörkt när hon ska hem. Det känns inte alls bra.

Även skolbussarna stannar vid den mörka hållplatsen för att hämta och lämna av barn som går på andra skolor i Värmdö.

– Många barn, och vuxna, åker från den här hållplatsen och det är läskigt när man syns så dåligt. Dessutom är det mycket tung trafik som drar förbi här, säger Ängsviksbon Sofia Zetterberg.

Skickas fram och tillbaka

När Ängsviksbor frågar Trafikverket varför det dröjer blir svaret att el till lamporna skulle tas från ett elskåp en bit därifrån. Något som de bad Vattenfall AB att fixa.

Problemet är bara – visade det sig – att det inte finns tillräckligt med plats i elskåpet för att ta ut el till belysningscentralen, som ska få lamporna att lysa.

Så Vattenfall skickade tillbaka ärendet till Trafikverket, som fick i uppdrag att lösa problemet. De ordnade ett extra tillfälligt elskåp, som nu står utställt på platsen, redo att kopplas in.

Varför har det dröjt så länge?

– Det är flera olika anledningar, med många personer inblandade och långa handläggningstider hos var och en. Det här har tagit mycket längre tid än vi hade tänkt och jag förstår frustrationen hos Ängsviksborna, säger Marcus Falk, projektledare hos Trafikverket.

Men för att få koppla in det nya elskåpet måste Vattenfall först sätta upp en elmätare.

– Först därefter kan vår elektriker göra de sista mätningarna. Där ligger bollen nu, tillägger Marcus Falk.