Det nya förslaget är ett utspel från stockholmsmoderaterna och gäller området Loudden i Norra Djurgårdsstaden. I StockholmDirekt berättar oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) om planerna.

– Det skulle bli Sveriges högsta byggnad. Ungefär dubbelt så högt som Kaknästornet. Skyskrapan kan innehålla 500 bostäder och bli 85 våningar, säger hon.

Det föreslagna huset går under arbetsnamnet Tre kronor och är 300 meter högt, vilket skulle göra det 60 meter högre än Karlatornet och i sådana fall också till Nordens högsta byggnad.

Mattias Litström driver Utopia Arkitekter som tagit fram förslaget på hur Tre kronor-huset skulle kunna se ut. Han beskriver det som en trekantig byggnad som vrider sig. Men att det skulle var likt Karlatornet håller han inte med om.

– Det vet jag inte om jag tycker... Det är höga, slanka byggnader och båda jobbar med formen. Man vill ju skapa något som är intressant på håll så det inte bara blir en fyrkantig skyskrapa, säger han.

Men du har koll på Karlatornet?

– Jadå. Det har ju varit ute i media så jag har såklart sett det. Det är spännande att se vad som händer där, säger Mattias Litström.

Enligt honom har är debatten kring höga hus i Stockholm varit stundtals ganska hård. Förutom tekniska skäl som bullerkrav, hamnföreskrifter och flygradarsystem finns många estetiska invändningar.

Mattias Litström understryker själv vikten av att ha ett "mänskligt perspektiv" när storslagna projekt planeras.

– Ett högt hus har inget egenvärde i sig. Man måste se till ett större sammanhang och vad det kan tillföra ett område, säger han.