“Vad sägs om en krabbpastej som förrätt för 33 kronor eller vinkokt rödtungafilé för 63?”

Leif Mannerström läser högt på en snart femtio år gammal meny. Han och kockkollegan Christer Svantesson är tillbaka på klassisk mark.

Här på den så kallade brända tomten låg stjärnkrögarnas, och landets, första franska gourmetrestaurang, Johanna, under 1970- och 80-talet.

Tjugo år senare brann byggnaderna ner och tomten har gapat tom sedan år 2005.

Nu ska platsen och hela kvarteret Johanna – beläget mellan Fredsgatan, Södra Hamngatan, Drottninggatan och Östra Larmgatan – återupplivas.

Kvarter för göteborgarna

Det är fastighetsbolaget Hufvudstaden som står bakom jätteprojektet.

Tillsammans med politiker och byggherren planterades nyligen ett ljungfrö som den symboliska gesten att bygget är i gång.

– Vi sår nu vårt första frö till det som ska växa upp till kvarteret Johanna. Ett kvarter som kommer att göra skillnad för göteborgarna, både visuellt och upplevelsemässigt, säger Fredrik Ottosson, chef, affärsområde Göteborg, Hufvudstaden.

När allt är klart, efter omkring tre år, kommer det nya området rymma 44 000 kvadratmeter med kontors- och verksamhetslokaler. Hälften av dem blir helt nybyggda.

– Vi ska bygga ett riktigt kvarter med hållbara material som tegel, natursten och trä. Material som vi vet åldras vackert. På taket kommer det att anläggas en bohuslänsk trädgård med sten, ljung och vildkaprifol, en miljö som påminner om havet, säger Fredrik Ottosson.

Restaurang på taket

Pricken över i:et – blir kanske den nya restaurangen med takterrass.

– Redan efter ett år blev Restaurang Johanna utsedd till Sveriges bästa restaurang. Det kan ni meddela kommande krögare. Det förpliktar, säger Leif Mannerström.

– Vi blev också utsedda till bästa lunchrestaurang, säger Christer Svantesson och tillägger:

– Vi serverade inte ens inte lunch.

– Vi var också den dyraste restaurangen som ni förstår, när ni ser de fantastiska priserna.

Det säger kockarna och överlämnar Restaurang Johannas meny där den dyraste rätten Délice d’hommard au four avec sa mousse de corail, eller förenklat – ugnsbakad hummer, kostade 73 kronor.