– Jag försöker, som man säger, döstäda. Och leva minimalistiskt, säger konstkännaren Claes Moser 74 år, för många känd från SVT:s ”Antikrundan”.

Försäljningen av Villa Akleja i Vaxholm är redan ett faktum.

25 september säljer han dessutom sin unika samling med 163 föremål av eller med koppling till den svenske konstnären J.A.G Acke. Och Vaxholm blir ett kulturnav fattigare.

Kunde ha räddats

– Det är som det är, tyvärr. Man har gjort en jättemiss, säger han och menar att Vaxholms stad kunde ha räddat både hus och samling, om man velat.

– Vi har drivit det som ett privatmuseum och har haft fullt med besök. Det är första gången i mitt liv jag haft avkastning på en konstsamling. Men politikerna i Vaxholm har aldrig visat något intresse för Villa Akleja överhuvudtaget.

Att han säljer beror på att han inte vill driva verksamheten ensam. 2021 drabbades han av en svår sjukdom, när kroppspulsådern plötsligt brast. Han överlevde, men blev personlighetsförändrad, som han uttrycker det. Det ledde till att han och hustrun Sanna beslutade att gå skilda vägar.

– Nu är kapitlet Akleja avslutat för min del. Jag ska göra det enklare för mig nu. Ha ett liv utan gräsklippare och snöslungor.

Varför säljer du också samlingen?

– Jag känner att jag är färdig med J.A.G Acke. Jag har blivit lite modernare till sinnet. Och man värderar saker annorlunda efter en sån händelse som sjukdomen.

Varför fastnade du för just Ackes konst?

– Det var en tavla som dök upp på en stadsauktion som jag tyckte var intensivt bra. Jag tyckte jag såg kvaliteter, men jag visste inget om honom då.

Det var 1968.

– Sedan blev jag rätt fascinerad av honom. Han var någon som gick sin egen väg, inte som Anders Zorn, Bruno Liljefors eller Carl Larsson. Han fastnade inte i en viss motivsfär, fastnade inte i rävgryt eller nakna kullstjärtar.

– Och han insåg redan runt 1900 att vi lever över våra tillgångar och överexploaterar jorden.

Hur känns det att sälja ett livsverk?

– Det känns bra. Det gäller att inte bli slav under prylarna. Min (ex-)fru brukar säga ”Ni som samlar lider alla av någon diagnos”.

En frihetskänsla?

– Absolut. Det är ju också en börda att hålla på som vi har gjort. Samtidigt har det varit en fantastisk resa, en Ture-Sventon-känsla att leta efter saker av Acke.

– Men jag har jobbat med konst hela mitt liv så jag blir inte tavellös. Och jag behåller den första tavlan av Acke jag köpte plus en till.

Kommunalrådet beklagar

”Det känns givetvis otroligt sorgligt att familjen Moser/Evers beslutade sig för att sälja Villa Akleja och nu även konstsamlingen.

Den verksamhet med bokade visningar de har drivit under sina år i Villa Akleja har varit otroligt uppskattad och kommer att saknas” skriver Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar till Mitt i.

25 september säljs samlingen på Stockholms Auktionsverk.