I dag finns två byggnader vid Ensta krog som används som omklädningsrum och föreningslokal– bägge ska nu rivas och ersättas med en ny byggnad.

– Vi hoppas att byggstart blir i slutet av 2024, eller i början av 2025, säger projektledare Mikaela Vadeby på Täby kommun.

Eftersatta lokaler

Bakgrunden är att kommunen utrett de befintliga lokalerna som visar sig vara eftersatta. En renovering av dem skulle bli för kostsam menar de. Därför ska byggnaderna rivas.

I den nya lokalen ska två större omklädningsrum med bastu, ett neutralt omklädningsrum, rullstols-WC med skötbord samt en föreningslokal för 40 personer med enklare pentry byggas.

– Just nu håller vi på att projektera fram den nya byggnaden och rivningen kommer att ske i etapper, säger hon.

Planen är att behålla huset där det idag finns omklädningsrum och riva det andra med föreningslokal.

– Där föreningslokalen idag står ska den nya byggnaden stå, säger Mikaela Vadeby.

Allt planeras vara färdig 2026 och budgeten ligger just nu på 20 miljoner kronor.

Ingen restaurang i sikte än

Alliansen har länge diskuterat att rusta Ensta krog och göra det till en attraktiv mötesplats. Bland annat har en restaurang på platsen diskuterats. Hans Ahlgren (L), från sade 2020 till mitt i att Ensta krog ska utvecklas till "Täbys friluftsvariant av Fotografiska där friluftsliv, restaurang och kultur möts.

De planerna är fortfarande aktuella menar han och står med i kommunens verksamhetsplan. Själva huvudbyggnaden förväntas dock inte rustas för än tidigast 2026.

– Det finns avsatta medel och målbilden finns kvar, säger Hans Ahlgrens (L).

Förslaget tas upp u kommunfullmäktige den 5 februari.