Nu är man ett steg närmre att att börja bebygga Stäketfläcken. Politikerna har nämligen klubbat att ett nytt förslag på en detaljplan ska skickas ut på granskning senare i sommar.

– Det här kommer att bli ett jättefint område. Detaljplanen möjliggör ett sextiotal bostadsrätter, radhus och parhus. Det här kommer bli ett lyft både för området samtidigt som vi bevarar den unika kulturmiljön som finns, säger Tony Haddad (C), ordförande i planutskottet.

En historisk plats

Stäketfläcken har en lång historia. Under slutet av 1620-talet spirade platsen av nybyggaranda och mot slutet av årtiondet bodde ett trettiotal familjer här. 1629 fick platsen ett så kallat stadsprivilegium av kungen Gustav II Adolf.

Många av dem som bodde här då försörjde sig som skräddare, skomakare och skinnare. Men sedan klingade utvecklingen av och bara några år senare bodde bara ett fåtal människor kvar.

Stora villor

I slutet på 1800-talet drogs järnvägen fram och år 1900 byggdes en station. Området vaknade till liv igen och exklusiva villor började byggas längs med branten. Men det blev aldrig någon exklusiv förort som det fanns planer på.

Men nu kan det bli dags att bygga igen. Och det detaljplaneförslag som nu ligger på bordet är bara början.

– Det här är ett första steg mot att fortsätta utveckla området. Vi vill gärna se en strandpromenad med restauranger med året-runt aktiviteter, säger Tony Haddad.

En fotograf står på perrongen vid Stäkets station och fotar stationshuset. Året är 1915 och på bänken ser man två flickor i tidstypiska Madicken-klänningar och hårband. Klockan på väggen visar tjugo i två på eftermiddagen.

En fotograf står på perrongen vid Stäkets station och fotar stationshuset. Året är 1915 och på bänken ser man två flickor i tidstypiska Madicken-klänningar och hårband. Klockan på väggen visar tjugo i två på eftermiddagen.

Okänd fotograf/Järfälla bildarkiv

Planer på en park

I samma veva ska kommunen göra iordning platsen ner mot vattnet för att göra den mer inbjudande. Det första steget att utveckla området togs redan 2017, sedan dess har planerna stötts och blötts. Eftersom området har en sådan rik kulturhistoria har kommunen velat ha en tydlig plan på hur en varsam exploatering kan se ut.

Just nu byter också Trafikverket ut den uttjänta bron över Stäketstundet mot en ny som beräknas stå färdig under 2024. 

– Det blir en varsam utveckling som jag tror att Järfällaborna kommer att uppskatta. Med den här detaljplanen skyddar vi även de äldre villorna med höga kulturmiljövärden, säger Tony Haddad.

En prognos är att byggstart kan börja under 2025.