Turister från utlandet och övriga Sverige har lätt att hitta till Gamla stan, men väl på plats har det inte varit lika enkelt att orientera sig.

Därför har ett center för turistinformation öppnat i Mäster Olofsgårdens lokaler på Svartmangatan 6, ett stenkast från Stortorget.

Här kan man ställa alla möjliga frågor som rör stadsdelen: Var ligger Slottet? Toaletterna? Var bokar jag guider? Vad får jag inte missa? Vad ska jag göra om jag blivit bestulen på något?

– Ambitionen är att finnas där för att svara på vanliga frågor som tidigare fallit mellan stolarna. Vi som har butiker här har fått hjälpa till som inofficiella infocenter, men en central har saknats, säger turistchefen Kim Lindeberg, som ska bemanna centret.

Turistchefen Kim Lindeberg visar upp den gröna skylten centret fått genom att vara auktoriserade av Visita, vilket ses som en kvalitetsstämpel.

Turistchefen Kim Lindeberg visar upp den gröna skylten centret fått genom att vara auktoriserade av Visita, vilket ses som en kvalitetsstämpel.

Katarina Malmgren

Drivs av ideella krafter

Hon har jobbat i Gamla stan i 22 år och ska finnas på plats i lokalen vardagar klockan 8–11.30. Vid större evenemang och händelser kan de hålla extraöppet.

– Visit Stockholm och Visit Sweden gör ett bra jobb digitalt för att locka folk, men det finns ett behov av att ta hand om besökarna på plats, säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening.

Den här sommaren håller turistcentret öppet 3 juli till 11 augusti. Det drivs av ideella krafter, så för att göra centret mer tillgängligt söks sponsorer och bidrag efterfrågas.

– Får vi någon typ av finansiering kan vi hålla öppet fler timmar och dagar. Nästa år hoppas vi kunna hålla öppet hela sommaren och även under till exempel julmarknaden, säger Kim Lindeberg.