Sandra af Winklerfelt Hammarberg, verksamhetschef vid Liljeholmens vårdcentral, tror att det finns ett stort behov av en helgmottagning. Foto: Märta Lefvert

Nu öppnar en helgmottagning i Liljeholmen

När husläkarjouren stänger är Liljeholmens vårdcentral snabb med ett alternativ. Den 1 juli öppnar en helgmottagning för lättare akuta besök.

  • Publicerad 06:40, 24 jun 2021

I många år har stockholmarna kunnat vända sig till husläkarjourer när vårdcentralerna har varit stängda. Men nu avvecklas de tolv husläkarjourerna. Orsaken är att Region Stockholm vill satsa på de elva närakuter som öppnat runt om i länet.

I Liljeholmen stänger husläkarjouren den 30 juni. Men redan den 1 juli öppnar Liljeholmens vårdcentral i stället en helgmottagning.

– Här ska man kunna få hjälp med sådant som inte kan vänta tills helgen är över, till exempel urinvägsinfektioner, öroninflammationer och sårskador. Vi tror att det finns ett behov eftersom det är en bit att åka till närakuterna, säger verksamhetschefen Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

Tid ska bokas

De närmsta närakuterna för dem som bor i Liljeholmen med omnejd finns i Rosenlund på Södermalm och vid Huddinge sjukhus. Där kan man inte boka tid, utan man åker dit och köar.

– Till helgmottagningen ska man boka tid, vilket sparar tid för människor. När de ringer till oss kan vi också bedöma om det är ett fall för oss eller om de behöver åka till närakuten där det finns mer avancerad vård, som röntgen, labb-provtagning, ultraljud och gipsning av frakturer, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

Även vaccinationer

Till husläkarjouren kunde man komma veckans alla dagar, när vårdcentralen var stängd. För helgmottagningen är det lördag–söndag klockan 10–16 som gäller. Även vaccination mot covid-19 kan bokas här, främst för dem som bor i närheten och av olika skäl inte kan boka in sig på vaccinationscentraler. Möjlighet till videobesök kommer också att finnas.

– Vi finns i första hand till för dem som är listade vid Liljeholmens vårdcentral men i mån av tid kan vi även ta emot andra patienter, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

Start den 1 juli

Aktuellt: Liljeholmens vårdcentral öppnar en helgmottagning.

Start: Den 1 juli 2021.

Öppettider: Lördagar–söndagar kl 10–16, även röda dagar. Telefontid från kl 9.30. Telefonnumret är 08-123 67 950.

Vård: Lättare akuta besvär. Både läkare och sjuksköterskor arbetar.

Läggs ner: Husläkarjouren i Liljeholmen läggs ner den 30 juni.

Visa merVisa mindre