Målet med att permanenta och öka summan är att "bidra till en ökad mångfald av aktiviteter för kommunens barn och unga".

– Vårt mål är att nå de barn och unga som av olika skäl inte går till en fritidsgård i dag eller inte deltar i föreningslivets ordinarie verksamheter. Vi vill öka utbudet och engagera fler barn och unga i fysiska aktiviteter och då behöver vi våra fantastiska föreningars hjälp, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

300 000 kronor

I kultur- och fritidsnämndens budget finns utrymme för 300 000 kronor per år, vilket nu gör det möjligt för flera föreningar att starta fritids. Nivån på bidraget föreningen få beror på hur många andra föreningar som söker och beviljas bidrag.

– Bidraget kanske inte kan täcka upp för alla kostnader för den tänkta öppna fritidsverksamheten, men kan till exempel finansiera de timmar som en fritidsledare är på plats eller mellanmål och material för deltagarna, säger idrotts- och fritidschef Johanna Dermer.

Med öppen fritidsverksamhet avses aktiviteter efter skoltid för kommunens barn och unga i grundskoleålder 7–16 år.

Fokus i fritidsverksamheten ska ligga på aktiviteter som främjar folkhälsan, med särskild vikt på psykisk hälsa och ökad fysisk aktivitet.