Symboliskt nog blev Järva en officiellt förklarad stadsdel precis på gränsen mellan Rinkeby och Tensta, i en björkdunge på en grönskande äng.

Två blir en, i alla fall på förvaltnings- och nämndnivå, ett beslut som både hyllats och ifrågasatts.

När bandet klipptes av stadsdelsnämndens nya ordförande Rashid Mohammed (V) var det dock i en tydlig positiv anda.

– När beslutet fattades om att Järva skulle slås ihop kom många frågor om varför, om hur framtiden ser ut. Det var rimliga frågor, men nu är jag mer övertygad än någonsin om att Järva kommer gynnas av det här. Jag vet vilken stark kompetens som finns i vårt område. Vi har utmaningar – men också starkare muskler än tidigare att klara av det jobb vi har framför oss, sa han från scenen.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Rashid Mohammed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Mikael Andersson

Pågått länge

Sammanläggningen skedde på pappret redan den första juli, men på grund av semestertider har invigningen skjutits upp.

Arbetet med ihopslagningen har dock pågått intensivt sedan hösten 2022, när den nya rödgröna majoriteten i Stockholms stad tog beslutet.

– Jag kan nog påstå att vi är den finaste, mest expansiva förvaltningen i staden, sa stadsdelsdirektören Victoria Callenmark till åhörarnas applåder.

– Nu fortsätter vi jobba för att bygga en ny, stor, stark gemensam förvaltning och nämnd, och knyta samman våra stadsdelar, fortsatte hon.

Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör i Järva.

Victoria Callenmark, stadsdelsdirektör i Järva.

Mikael Andersson

De ungas Järva

I samband med bandklippningen invigdes också två gångtunnlar på varsin sida av ängen, en vid Tensta och en vid Rinkeby.

Feriejobbare från närområdet har under sommaren arbetat med att att utsmycka tunnlarna genom målningar och mosaik, för att göra dem finare och få dem att kännas tryggare och roligare.

– Vi fick i uppgift att gestalta vad Järva är för oss, personligen. Utifrån det fick vi göra motiv i mosaik. Det har varit otroligt lärorikt, berättar Rayana Zitouni, 17, från Rinkeby.

Kollegan Abdullahi Ali, 19, också från Rinkeby, visar upp en glödlampa.

– Jag gjorde den här. För mig symboliserar den all kreativitet och energi som finns här i Järva, bland människor i alla åldrar. Det är så otrolig många inom musikbranschen och andra kreativa yrken som kommer härifrån, det är är så mycket inspiration och glädje, säger han.

Rayana Zitouni är en av många ungdomar som sommarjobbat med att göra tunnlar i Järva finare, tryggare och roligare.

Rayana Zitouni är en av många ungdomar som sommarjobbat med att göra tunnlar i Järva finare, tryggare och roligare.

Mikael Andersson

– Jag gjorde dels en gnagare som ska symbolisera AIK, eftersom många från Järva är AIK:are. Jag fick dock inte tillåtelse att göra loggan, så en gnagare blev perfekt. Dessutom är det ju rätt mycket problem med råttor på vissa platser här, så det är ju lite passande även på så sätt, skrattar Rayana Zitouni.

Hon har även avbildat en gymnast.

– När jag var liten älskade jag gymnastik, men det fanns ingen gymnastikträning här i Järva, vilket var synd. Nu jobbar jag själv med att ha gymnastikgrupper här i området. Det känns lite ikoniskt faktiskt, cirkeln är sluten. Allt går om man vill det.