Det var snålblåst och regn i luften när hamburgerrestaurangen Max slog upp portarna på onsdagsförmiddagen. Utanför ringlade kön lång av förväntansfulla ungdomar, några hade köat sedan tidigt på morgonen för att få ett presentkort som delades ut till de första kunderna. Uppskattningsvis var det ett drygt 100-tal som såg bandklippningen i regnet.

Hagsätraborna Maggie Berggren och dottern Märta Everheim, 11, var några av dem.

Märta Everheim, 11, och Maggie Berggren tror att de kommer att besöka nya Max ofta.

Märta Everheim, 11, och Maggie Berggren tror att de kommer att besöka nya Max ofta.

Angie Gray

– Det är vår favoritrestaurang. Nu slipper vi beställa hem från Hammarby sjöstad. Den varma ostdippen är bäst, tycker Märta. Hon fyller snart tolv och då ska vi fira här, säger Maggie Berggren.

"Gynna lokala handlarna"

Hon tror att snabbmatsrestaurangen kan dra folk till både Rågsved och Hagsätra centrum.

– Titta bara hur många som är här i dag. Jag tror att öppningen kommer att gynna de lokala handlarna, säger Maggie Berggren.

Högdalenborna Denis och Erik Sanchez var på invigningen.

Högdalenborna Denis och Erik Sanchez var på invigningen.

Angie Gray

Erik Sanchez och hans mamma Denis bor i Högdalen och åt varsin burgare.

– Jag fick veta av min kompis att de skulle öppna i dag. Jag tror inte att vi kommer att äta här så ofta, vi har burgarställen i Högdalen som är bra, säger Erik Sanchez.

Granskats i flera medier

Max har varit i blåsväder den senaste veckan, efter Aftonbladets granskning av kedjans klimatkompensationsprogram: ett trädplanteringsprojekt i Uganda som ska bekämpa fattigdom men som har haft motsatt effekt. Dessutom har tidningen Arbetet skrivit om unga anställda som drabbats av frityrolyckor när de arbetat på restaurangen, något som lett till hudtransplantationer och nervskador.

Hur känns det att öppna i dag med tanke på de senaste dagarnas granskande artiklar?

– Det är alltid roligt att öppna nya restauranger, vi lever för att utveckla det här bolaget. Självklart är det tråkigt med det negativa fokus som varit på Max, men vi tar problemen på allvar och kommer att gå till botten med dem, säger Richard Bergfors, koncernchef på Max.

Det var över tio år sedan som han och brodern Christoffer Bergfors, vice koncernchef, skrev på för tomten i Rågsved.

– Det är ett fantastiskt läge, med mycket trafik längs Rågsvedsvägen och närheten till centrum. Så det har varit värt all väntan, säger Richard Bergfors.

Den nya restaurangen, med plats för 160 gäster, kommer att sponsra både Rågsveds IF och Älvsjö AIK FF.

– I båda klubbarna ska pengarna gå till att betala medlemsavgifter för dem som inte har råd, säger Elin Brundin från Älvsjö AIK.