Snart kan Mälaröarnas skolor ska få besök av regionen för att vaccinera 12–15-åringar. Riktigt när vet varken kommunen eller regionen i dagsläget. Vaccinet ska ges på skoltid och framför allt i skolans lokaler.

"Arbetet och planering pågår av länsstyrelsen inför starten av vaccineringen runt om på skolorna", skriver Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett mejl till Mitt i. 

För de som vill ha sina barn vaccinerade på skolan ges ett begränsat antal tillfällen.

"Vaccination på skolorna är en tidsbegränsad insats och vid uteblivet samtycke eller frånvarande kommer elev hänvisas till vaccination via vaccinationsmottagningar, skriver Magnus Thyberg.

För att en elev ska få ta vaccin måste båda vårdnadshavarna, om båda har vårdnaden, fylla i en samtyckesblankett. Elever från 15 får själva bestämma, men måste då först gå igenom en mognadsbedömning, enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Kan dela lokaler

Eftersom regionen är de som utför själva vaccineringen har Ekerö kommun mer rollen som hjälpande hand kring exempelvis logistik.

– Vi är behjälpliga och gör allt vi kan för att bistå, exempelvis ta fram lokaler och sprida information. Det är viktigt att informationen kommer från regionen, säger Johannes Pålsson, förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Inom ett par veckor förväntar sig kommunen kunna ha ett mer detaljerat schema finns för när eleverna kan vaccineras. Det kommer framförallt ske på respektive elevs skola.

– Sedan kan det finnas undantag att man har det i en gemensam lokal, exempelvis vid Stenhamraskolan och Uppgårdsskolan som ligger nära varandra, säger Johannes Pålsson.

Under hösten har flera skolor i kommunen varit hårt drabbade av covid-19 bland både personal och elever och flera klasser har skickats hem.

– Det läget är ganska lugn just nu, säger Johannes Pålsson.