Majorna

I och utanför det rödfärgade huset inne i Gathenhielmska Reservatet pågår ett omfattande arbete för att restaurera och rusta upp det. Trots att trähuset endast är på 58 kvadratmeter är det ett mycket komplicerat projekt där byggnadsvård helt står i fokus.

– Det är inget vanligt byggprojekt. Hela konstruktionen ska restaureras och delvis rekonstrueras med traditionell timrings- och murningsteknik. Och de delar som har byggts till senare ska anpassas till husets kulturhistoriska värde. Det är inte ofta vi har möjlighet att ta det här helhetsgreppet. Då vill vi passa på och göra alla rätt vi kan, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Gathenhielmska Reservatet. Det pågående arbetet visas upp för stadsbyggnadsförvaltningen.

Gathenhielmska Reservatet. Det pågående arbetet visas upp för stadsbyggnadsförvaltningen.

Victoria Ask

Varje steg dokumenteras

Projektet började med att den nuvarande hyresgästen ville ta bort en gammal plastmatta på vinden. När den togs bort visade det sig att det fanns skador på timmerstommen som hade dolts av mattan.

– Vi kunde konstatera att det berodde på en bristfällig renovering som gjordes på 1970-talet innan Higab tog över som fastighetsägare. Så fort vi upptäckte skadorna tog vi in antikvarisk expertis och timmermän som gick igenom hela träkonstruktionen. Det gjordes en noggrann detaljbedömning av varje enskild skada och hela arbetsprocessen från start till mål kommer att dokumenteras, säger Thomas Sörquist, projektledare.

Gamla spår. Här framträder husets timmerstockar tydligt. 

Gamla spår. Här framträder husets timmerstockar tydligt. 

Victoria Ask

Bevara ursprungliga delar

Eftersom det är ett 1700-talshus med stora kulturhistoriska värden arbetar Higab med att bevara så mycket som möjligt av husets ursprungliga delar. Allt görs med traditionella arbetsmetoder och material.

– Vi vill ersätta så få delar som möjligt, därför är utgångspunkten att lagningar i timret skarvas istället för att man byter ut hela timmerstockar. De delar som behöver bytas ut ersätts av handbilat timmer för att bibehålla husets karaktär och hantverkstraditioner, säger byggnadsantikvarie Victoria Ask på Antiquum, konsultföretag som arbetar med restaurering av kulturhistoriska byggnader.

Ett av tapetfynden i huset Gilgal.

Ett av tapetfynden i huset Gilgal.

Victoria Ask

Under hela projektet har Higab ett tätt samarbete med entreprenören Skeppsviken, timmermän och murare från Högfurans Bygg, stadsbyggnadsförvaltningen och redan nämnda Antiquum.

Huset beräknas stå klart under sommaren 2024.