Fredagen den 29 september inleds ett första sammanträde i förhandlingen i målet om tågbolagens stämning mot lokförarna

De stämda lokförarna aviserade först att så många som möjligt av de från början 105 stämda lokförarna skulle vara fysiskt närvarande vid sammanträdet. Vilket skulle leda till stora störningar i pendeltågstrafiken under fredagen.

För stora trafikstörningar

I återkallelsen skriver Tågföretagen att det skadestånd som MTR kan förväntas erhålla inte står i proportion till den stora trafikstörning som skulle orsakas om alla de stämda lokförarna deltog på sammanträdet istället för att köra tåg.

– Jag tycker att det optimala hade varit att samtliga hade förblivit stämda, ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Men jag förstår hur svårt ett sånt här beslut kan vara, för i andra vågskålen finns stockholmarnas möjlighet att ta sig till jobbet på fredag, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen.

MTR refererar till sitt pressmeddelande, där Joakim Sundh, vd för MTR Pendeltågen skriver att de vill upprätthålla den svenska modellen och hedra rådande avtal, men samtidigt har ett ansvar gentemot resenärerna.

– Vi har ett stort ansvar mot våra pendeltågsresenärer och för att de inte ska drabbas av den rättsliga processen, varför vi har tagit beslutet att släppa majoriteten av stämningarna.

Vild strejk

Till grund för stämningen ligger den vilda strejk som skedde i april 2023, då lokförare på MTR pendeltåg valde att stanna hemma från jobbet i protest mot att regionen beslutat att ta bort tågvärdarna.

MTR stämmer strejkande lokförare

MTR stämmer de strejkande lokförarna. Det rapporterar tidningen Arbetet.

Strejken i pendeltågstrafiken har så stor påverkan att det normala skadeståndet för vilda strejker på 3 000 kronor per person inte räcker, hävdar MTR, enligt tidningen.

Istället kräver operatören att varje strejkande lokförare – 73 stycken som namnges i i stämningen – ska betala skadestånd på 6 000 kronor. Totalt landar summan på 438 000 kronor. Samtidigt uppger kampanjen "Rör inte min tågvärd" att de samlat in över 1 250 000 kronor till sin strejkkassa för att täcka upp för skadestånden.

Kräver även att facket betalar

MTR vill även att Arbetsdomstolen fattar ett beslut om att förklara strejken olovlig och att tvinga lokförarna att omedelbart återuppta arbetet.

Inledningsvis krävdes även det stora fackförbundet Seko på 100 000 kronor i skadestånd, trots att det tagit avstånd från strejken. Men senare under tisdagseftermiddagen drog MTR tillbaka den delen av stämningen, enligt Arbetet.

Även fackförbundet Seko stäms av MTR.

Även fackförbundet Seko stäms av MTR.

Mostphotos

MTR stämmer lokförare – kräver dubbla skadestånd

Namnger 73 strejkande lokförare ✔ Vill att domstol förklarar strejken olovlig

Strejken var inte sanktionerad av facket, vilket alltså gjorde att lokförarna bröt mot fredsplikten och därmed blev stämda av arbetsgivaren. Utöver stämningen vill MTR att skadeståndet ska dubbleras mot vad det vanligen är vid vild strejk, och kräver därför att varje enskild lokförare ska betala 6 000 kronor.