Till skillnad från den orientering de flesta som gått i grundskolan i Sverige är vana vid, den som utövas på snirkliga stigar i skogen, tar sprintorientering plats i stadsmiljöer – bland hus och i parker.

Och när 2022 års upplaga av Stockholms distriktsmästerskap i sprintorientering arrangeras är det i Järva tävlingen går av stapeln.

På onsdagskvällen den 11 maj är målet att uppemot tusen deltagare ska starta vid Husby gård, för att sedan blippa in sig vid olika kontroller runt om i Husby och Akalla, och slutligen gå i mål vid plaskdammen i Akalla by.

– Där kommer det vara servering, musik och lite festligheter. Alla är välkomna att heja på deltagarna, eller kanske delta själva – alla som vill får vara med, man behöver inte vara medlem i någon orienteringsklubb, säger Ben Robertson, som jobbar för Kista SC, som tillsammans med Solna OK arrangerar tävlingen.

I sprintorientering finns det hårda regler för hur orienterarna får bete sig. Man ska visa hänsyn till de som rör sig där tävlingen går, och man får till exempel inte trampa i planteringar, springa igenom häckar, hoppa över staket eller skada marken på annat sätt.

– Vi har markerat på kartan vilka delar av områdena som är tillgängliga att springa på under tävlingen, och vilka som är förbjudna, säger Ben Robertson.

Hoppas väcka intresse

På den aktuella dagen anordnas det även orienteringsrelaterade prova på-aktiviteter vid målgången i Akalla by. Ben Robertson hoppas att det, i kombination med tävlingen, ska väcka intresse för sporten bland Järvabor.

– Jag själv är uppvuxen i Storbritannien och hade aldrig orienterat förut, men i Sverige tycker jag att man kan kalla det den riktiga nationalsporten. Det är ju faktiskt krav på att orientera i skolan, alla måste lära sig det här.

Han fortsätter:

– Järvafältet och områdena här omkring är helt perfekta platser för orientering. Om vi ser att det finns ett intresse för sporten bland de som bor här hoppas vi att i framtiden kunna bygga upp en orienteringssektion här i samarbete med Svenska Orienteringsförbundet, det vore väldigt roligt.