Solen strålar över majsplantor, mandelträd och tomater och många grannar är på plats och arbetar i sina trädgårdar. På spisen puttrar kannan redo om någon vill komma förbi på kaffe eller te. Här i Skärholmens fritidssträdgårdsförening både odlar och umgås man flitigt och äter av det som trädgården bjuder.

– Det här är inte alls som att vara i en lägenhet. Alla säger hej och folk kommer förbi och fikar, vi smakar från varandras kryddor och grönsaker och ger bort till varandra och byter frön, säger Senay Kaan. 

Samortay Kaan har gjort en extra stor börek så att det ska räcka till många. Spenaten som är i kommer från lotten. 

– Det är ganska mycket jobb med börek, man kavlar ut deg och hackar sedan spenat och blandar med ost, svartpeppar och paprikapulver och lägger i lager. Jag har gjort mycket för vi grannar brukar turas om att äta hos varandra, säger han. 

Njuter av oasen på landet

Både han och Senay Kaan tycker om att vara i naturen och tillbringar mycket tid på lotten. Man kan inte sova över men ofta kommer de på morgonen och stannar framåt elva på kvällen.

Senay Kaan njuter av att höra hönsen, tuppen och bina som surrar på kolonilotten.

Senay Kaan njuter av att höra hönsen, tuppen och bina som surrar på kolonilotten.

Tom M Kronestedt

I ett hörn av lotten går fem hönor och en tupp omkring och pickar, de har blivit lite som familjemedlemmar och kommer springande när hon ropar på dem. Strax bakom står flera bikupor. 

– Det bästa jag vet är att komma hit på morgonen och stå vid hönsgården och lyssna på tuppen som gal och bina som surrar och dricka en kopp kaffe, säger hon.

Hon har haft kolonilott i området sedan 1993. I början odlade hon bara potatis och lök, men under åren som gått har klimatet blivit varmare och utbudet av vad man kan odla har förändrats. Nu har hon förutom ett helt grönsaksland med olika sorters tomater, zucchini, gurka och pumpa även mängder av kryddor, fem sorters vindruvor, persikor, aprikoser, majs och mandelträd. 

För att lyckas med morötter gäller det att gallra ordentligt. Annars blir de för små.

För att lyckas med morötter gäller det att gallra ordentligt. Annars blir de för små.

Tom M Kronestedt

Odlingarna gör att både hon och hennes bror har frukt, bär, grönsaker och rotfrukter så att det räcker året om. 

– Vi sparar allt i frysen, bönor, mangold och aubergine. Gurka lägger vi in och tomater äter vi varje dag, men konserverar dem också, säger han. 

Hönsen och bina gör att de också har honung och ägg. Men just den här dagen är lite vemodig. Senare samma kväll ska hönsen flytta till en gård eftersom de kräver för mycket passning. Men odlingslivet på lotten fortsätter. Här har de sin oas som ger kraft och energi i vardagen.