Mörby. Sjuksköterskan Catharina Rizell som bemannar den mobila vårdmottagningen utanför Mörby C tillsammans med kollega. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu är det dags att vaccinera sig mot TBE

Visste du att Stockholm är ett riskområde för att drabbas av den fästingburna sjukdomen TBE? Sjuksköterskan Catharina Rizell som bemannar en mobil vårdmottagning i Mörby uppmanar alla som inte har vaccinerat sig att göra det.

  • Publicerad 11:45, 18 maj 2022

Det är en hemsk sjukdom.

Våren är här och fästingarna har vaknat ur sin vinterdvala. Då ökar risken för att drabbas av viruset TBE, en sjukdom som blivit allt vanligare i Sverige.

Här i Mörby centrum står den mobila vårdmottagningen Adxto redo att vaccinera mot TBE.

– Det är väldigt viktigt att vaccinera sig om man kan det. Speciellt om man planerar på att vara mycket ute där fästingar finns under sommarhalvåret, säger sjuksköterskan Catharina Rizell.

Ökar i landet

Under 2021 rapporterades 533 fall av TBE i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten den högsta siffran som rapporterats i landet.

Vaccination mot TBE ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige.

I Stockholm är ungefär hälften vaccinerade mot viruset, enligt Region Stockholm.

Trots hög vaccinationsgrad ökar dock smittan. Något man tror beror på att den generella medeltemperaturen har blivit högre. Redan i mars börjar fästingarna vakna till liv, berättar Catharina.

– Det är en hemsk sjukdom. Om man har frågor går det bra att komma ner hit och prata med oss, säger hon.

Till slutet av juni

Mellan onsdagar och lördagar ska de stå stå här i Mörby centrum.

Förutom vaccination mot TBE erbjuder de även andra tjänster, som gratis blodsockerkoll.

– Det är också en viktig fråga som vi lyfter i samarbete med stiftelsen Diabetes Wellness. Vi kommer stå här till slutet av juni, säger Tomas Guinchard, vd för Adxto.

Stockholm - ett riskområde

Stockholmsregionen är ett av riskområdena för TBE i Sverige.

TBE är ett virus som orsakar hjärninflammation och kan vara livshotande. Det ska inte blandas ihop med borrelia, också en sjukdom som sprids av fästingar. Det är är en bakteriell sjukdom och ofta lindrigare än TBE.

Vårdguiden rekommenderar alla att vaccinera sig mot TBE om man bor eller "vistas mycket i ett riskområde". Barn kan bli vaccinerade mot TBE från ett års ålder.

Vårdcentraler och vaccinationsmottagningar vaccinerar mot TBE, där kostnaden också brukar ligga på mellan 350 och 400 kronor per dos. Mer info nås via 1177.

Adxto är ett privat konsultföretag som samarbetar med Region Stockholm. En dos hos dem kostar 360 (barn) eller 400 kronor (vuxen).

Källa: Adxto, Vårdguiden

Visa merVisa mindre