Förra veckan fylldes Dagys aula med natur- och teknikelever när en av de tre nobelpristagarna i fysik, Alain Aspect, kom på besök. Ett möte anordnat av Kungliga vetenskapsakademin med den kända fysikern Eva Olsson som attaché.

Eleverna från T20AB Amelie Santesson, 18, Jonathan Stillström, 18, och Philip Hansson Furness, 18, var moderatorer. De fick uppdraget att hjälpa den franska engelsktalande fysikern ta emot frågor från publiken. Lite nervöst, men mest spännande.

– Det var kul att hjälpa till och delta, säger Amelie Santesson.

– Hans sätt att tala var bra och man blev engagerad, säger Philip Hansson Furness och Jonathan Stillström tillägger:

– Han lyckades ta svåra ämnen och göra det förståeligt, vilket var intressant.

Moderatorer. Eleverna Amelie Santesson, Jonathan Stillström, och Philip Hansson Furness hjälpte nobelpristagaren under frågestunden.

Moderatorer. Eleverna Amelie Santesson, Jonathan Stillström, och Philip Hansson Furness hjälpte nobelpristagaren under frågestunden.

Mikael Andersson

Vetenskapens betydelse

Frågorna var många.

Men innan frågestunden intog rektor Fredrik Nordlander scen för att tacka och välkomna innan Eva Olsson gick upp för att prata om akademins arbete och forskningen i fysikens mystiska värld. Hon förklarade att det är ett särskilt kul moment i akademins arbete.

– Det är en del i vårt uppdrag att entusiasmera unga och den nya generationen till forskning och vetenskap, och möta framtidens möjliga pristagare, säger hon.

När det var Alain Aspect tur inledde han med den stora fördelen han såg med priset: Att få en stund att kunna prata om det han tycker är viktigt – vetenskapen och forskning.

Han pratade om Greta Thunberg och hur viktigt det är att lyssna på klimatforskningen.

– Vetenskap är underbart eftersom det kan användas till så stor nytta för världen, säger han.

Kvantfysikens mystiska värld

Efter det gick han in på kvantfysiken och sin forskning – ett något mer komplicerat område.

Alain Aspect delar priset tillsammans med Anton Zeilinger och Johan Clauser (som inte kunde delta på Dagy) för deras forskning som banat väg inom kvantinformationsvetenskap. Inom kvantfysiken, som är studiet av universums minsta beståndsdelar, har de bidragit i forskningen om fenomenet kvantsammanflätning: Att vissa pyttesmå partiklar agerar som att de sitter ihop – även om de är väldigt långt från varandra. En fråga som fortfarande gäckar forskarna.

Nyfikna elever

Många händer stäcktes i luften när det blev frågestund. Förutom en del tekniska frågor var eleverna nyfikna på bästa sättet att lära sig om kvantfyisk samt hur Alain Aspects forskning påverkar oss i vardagen.

– Det finns mycket bra populärvetenskapliga böcker och information på youtube där man kan lära sig mer, sa han från scen.

Amelie, Jonathan och Philip berättade efter mötet att de var nöjda.

– Det var kul att komma hit och lära sig, och träffa en nobelpristagare, säger Amelie och Philip tillägger:

– Han sa det också att nobelpriset blev hans tillfälle att lyfta fram det han tycker är viktigt, genom att synas. Det var häftigt att han kunde göra det, om man jämför med hur många skolor som finns, på en ”liten” skola som Danderyds gymnasium.

– Det borde vara fler sådana här möten, det tror jag natur- och teknikelever skulle dra nytta av, säger Jonathan.

Eva Olsson från Kungliga vetenskapsakademin och Alain Aspect med eleverna på scne.

Eva Olsson från Kungliga vetenskapsakademin och Alain Aspect med eleverna på scne.

Mikael Andersson