Det blir ingen kameraövervakning på Lidingö. Staden har fått nej från Integritetsskyddsmyndigheten på sin ansökan att sätta upp kameror. Den politiska majoriteten på Lidingö, som drivit frågan, är besviken.

– Vi tycker att det är fel att de säger nej. Är det något vi tycker är kränkande är det när personer utsätts för våld och brott i offentlig miljö. Det är en mycket större kränkning än att bli filmad, säger Carl-Johan Schiller (KD), ordförande teknik- och fastighetsnämnden.

Larsberg, Högsätra och Bodal

Kamerorna skulle sättas upp på sju utvalda platser i områdena Larsberg, Högsätra och Bodal.

– Där ser vi att det inträffar incidenter som vi tror skulle kunna minska med kameror, säger Carl Johan Schiller.

Moderaterna, Liberalerna och Lidingöpartiet anser att kameror ökar tryggheten, förhindrar brottslighet och kan hjälpa till att få fast förövare. Något som oppositionen varit tveksam till då de menar att det inte finns forskning som stöder detta.

https://www.mitti.se/nyheter/mp-om-kameraovervakning-enbart-kameror-racker-inte/lmtbs!8011463/

Skulle kompensera brist på poliser

Carl Johan Schiller säger dock att han är överraskad över Integritetsskyddsmyndighetens nej.

– Jag trodde att vi hade kommit längre i den här samhällsdebatten och att vi kan vara beredda att göra vad som krävs för att stoppa brottslighet.

Han hade hoppats på att kamerorna skulle kompensera den brist på poliser lokalt på Lidingö som samtliga partier på ön beskriver som problematisk.

– Om vi fick poliser kanske vi kunde strunta i det. Men vi kan inte vara utan båda delarna.

Planerar att överklaga

Integritetsskyddsmyndigheten anser dock inte att Lidingö har tillräckligt starka skäl att övervaka de aktuella platserna.

– Vi väger den enskildas intresse att inte blir bevakad mot den ansökandes vilja att bevaka. Här har man inte visat skäl att bevaka som väger tyngre. Därför har vi avslagit deras ansökan, säger Sebastian Caicedo Gordh, jurist vid Integritetsskyddsmyndigheten.

Enligt Carl Johan Schiller har kommunens jurist fått i uppdrag att undersöka hur man kan gå vidare med frågan.