Hallänningen Bertil Pettersson är en av landets främsta naturfotografer. Redan som 22-åring, 1955 fångade han rådjur på bild på Tjolöholm. Under alla år sedan dess har han fotograferat älg, räv, tjäder och annat vilt främst i Jämtland och Lappland.

Mest känd är han för sitt björnprojekt, som startade 1975. Varje vår tillbringade han tre till fyra veckor i de jämtländska björnmarkerna. Nio björnar fångade han på bild efter många tålmodiga timmar i väntan på rätt ögonblick.

– Det är ständigt en vibrerande spänning i luften. Och jag är en mästare på att vänta! Det händer mycket annat kring gömslet. Andra djur, som räv, grävling, älg och rådjur kommer. Ofta lägger jag ut mat till fåglar. Därför har jag många bilder på småfåglar, men även på nötskrikor och lavskrikor, säger Bertil Pettersson.

Jubileumsutställning

Hans bilder visades för första gången på Göteborgs naturhistoriska museum 1963. För inte mindre än sjätte gången går det nu att återigen skåda Bertil Petterssons fotografier på museet i jubileumsutställningen, Från sydlig rådjursäng till nordlig björnmyr.

Utställningen innehåller ett 90-tal av Bertil Pettersons naturfoton – allt från brunbjörnsungar och älgtjurar till skånska praktbockar och humlor.

– Det känns fantastiskt kul att ha Bertil och hans fotografier på museet igen. Mina favoriter är de bilder han tagit i skymningen, de är drömska och rogivande. Jag rekommenderar alla att komma till museet för att uppleva den här skatten av bilder. Har ni tur finns Bertil på plats och kan berätta mer om sina fotografier och sitt liv, säger Renée Göthberg, program- och utställningsansvarig på Göteborgs naturhistoriska museum i ett uttalande.