Fler kvinnor än män drabbas av långvariga symtom efter covid-19. Och andelen ökar. Vid det här laget är merparten patienter på postcovidmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kvinnor.

– Jag har 114 patienter på min lista. Av dem är 12 män. Så det här är absolut något som främst drabbar kvinnor, säger Christer Lidman, specialist i infektionssjukdomar.

Andelen kvinnor ökar

Enligt Socialstyrelsens sammanställning, som sträcker sig fram till mars 2021, var andelen kvinnor som fick vård 52-62 procent. Sedan dess har kvinnorna dragit ifrån. Vecka 26 fick till exempel 73 kvinnor vård för postcovid, mot 44 män.

Varför kvinnor drabbas i högre utsträckning vet man inte.

– Det kan bero på att kvinnor har en ökad tendens att få autoimmuna sjukdomar. Postcovid drabbar också ofta kvinnor i fertil ålder. Så kanske har det med hormoner att göra. Men forskning om vad som orsakar postcovid pågår över hela världen, säger Christer Lidman.

Flera förklaringar

Det finns tre huvudspår, berättar han. Ett är ett överaktivt immunförsvar, ett annat att virus finns kvar i kroppen och triggar olika symtom. Det tredje handlar om att något i blodsystemet skapar mikroblodproppar.

– Men begreppet postcovid är lite olyckligt då det får en att tro att det är en enda sjukdom med en enda förklaring. Snarare är det liknande symtom med olika förklaringsmekanismer.

400 patienter står i kö till mottagningen i Huddinge, och väntetiden är sex månader. Totalt har 2 621 personer i Region Stocholm fått diagnosen.

https://www.mitti.se/nyheter/postcovid-mottagningar-stanger-men-i-stockholm-ar-det-ko/repvhi!5eNuDrvA0cBawGsq23mnuw/