Just nu pågår ett lokalt arbete för att försöka göra Nämdö till ett så kallat biosfärområde. Det betyder att man lyfter allt som är unikt och viktigt med naturen just på Nämdö, och alla öar som ingår i Nämdöskärgården. Till exempel områdets biologiska mångfald.

 

En förstudie har skickats in till Svenska biosfärprogrammet, som är första steget. Slutmålet är att godkännas av Unesco, FNs organ för utbildning, vetenskap och kultur.

– Det är en chans för Nämdö att utvecklas och få mer liv året runt, säger Ann Aldeheim, projektkoordinator anlitad sedan 2022 av Världsnaturfonden för att jobba med projektet.

Modellområden enligt Agenda 2030

Ett biosfärområde är, enkelt förklarat, ett modellområde för hållbar samhällsutveckling enligt Agenda 2030, som FN:s medlemsstater antog 2015 antog för hållbar utveckling i världen. 

 

För Nämdö skulle det innebära att olika insatser görs för att bevara skyddad natur och att området utvecklas på olika sätt i samarbete med lokalborna. Nämdö skulle även användas för att stödja forskning och utbildning.  

Allt detta kan leda till tillväxt i form av fler arbeten, bättre kommunikationer, fler bostäder och en skola och förskola som håller öppet, menar Ann Aldeheim.  

Projektet går under namnet Nämdö green archipelago och det görs parallellt med bildandet av en ny marin nationalpark i Sverige, som ska ligga i Nämdöskärgården. De två projekten kommer sannolikt kunna dra nytta av varandra, enligt Ann Aldeheim.