Från två Blackhawk-helikoptrar firar insatsstyrkan ner sig i rep mot Nackabons villatak den 22 november förra året. Tillslaget görs snabbt för att undvika att bevis röjs.

Bakom insatsen som kallas ”Operation spjut” står Säkerhetspolisen, Säpo, Polisens nationella operativa avdelning, Noa, och Försvarsmakten.

En man grips misstänkt för att ha ha hjälpt den ryska krigsindustrin i omkring tio år.

En kvinna grips misstänkt för att ha hjälpt honom. Men strax efter insatsen släpptes hon och är enligt åklagaren inte längre misstänkt för brott. Ytterligare en person har misstänkts för brott men är inte heller längre misstänkt.

– De går inte att bevisa att de har begått brott, säger åklagare Henrik Olin.

Åtalas

Åklagare Henrik Olin och Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, höll pressträff på måndagen då en Nackabo åtalas för att ha hjälpt till att ordna teknik till den ryska krigsindustrin.

Åklagare Henrik Olin och Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, höll pressträff på måndagen då en Nackabo åtalas för att ha hjälpt till att ordna teknik till den ryska krigsindustrin.

Johan Kristensen

På måndagen väckte åklagare och förundersökningsledare Henrik Olin åtal mot honom för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

Enligt åtalet har mannen försett Ryssland och ”det ryska militärindustriella komplexet med produkter som kan användas militärt”. Enligt åklagaren handlar det bland annat om delar till satelitkommunikation och höghastighetsfotomottagare.

– Jag påstår att den åtalade har varit en nod i det här systemet. Något som grundar sig på Rysslands behov att olovligen anskaffa elektronisk teknik från väst eftersom man inte har den tekniken själva, säger Henrik Olin.

Varför åtalar du inte honom för spioneri?

– Det handlar inte om information om svenska vapensystem. Då hade jag övervägt åtal för spioneri. Men här har det helt enkelt inte funnits tillräckliga bevis för att styrka ett spioneribrott.

Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, framhåller att kriget i Ukraina har ökat Rysslands behov av teknik till sin krigsindustri. 

– Ryssland har ett behov av kunskap och produkter för att kunna återuppbygga sin krigsmakt som till stora delar har förstörts i Ukraina. Då riktar man sig främst mot länder som ligger i framkant vad gäller teknik och Sverige är ett av dem. Det är viktigt att Sverige inte blir en plattform för inhämtning av den här typen av material.

"Direktstyrt av GRU"

Mannens företag har omsatt åtskilliga miljoner kronor och styrts av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, enligt Henrik Olin.

– Ett av hans företag har haft en omsättning på en halv miljard svenska kronor. Det har varit direktstyrt av GRU. Ett annat av hans företag har inte haft lika hög omsättning men där handlar det ändå om mångmiljonbelopp, säger Henrik Olin.

Leverans till kärnvapenstad

Fraktsedlar visar hur mannens företag levererade utrustning till bland annat Snezhinsk, uppger Expressen.

I förhör med Säkerhetspolisen hävdar mannen att han inte känner till att den stängda ryska staden är center för det ryska kärnvapenprogrammet.

– Nu när du har berättat om det så vet jag ju vad som tillverkas där, säger han.

Nackabon ska också ha gjort affärer med amerikanska företag. Enligt den amerikanska federala polisen, FBI, bedöms hans ”verksamhet kunnat medföra men för USA:s säkerhet”.

– Det som gör åtalet unikt är att vi åtalar i Sverige men att det även har varit till men för amerikanska säkerhetsintressen, säger Henrik Olin.

Förhör bakom stängda dörrar

Rättegången är planerad att starta den 4 september och pågå i sju dagar.

Flera delar av förundersökningen omfattas av sekretess. Åklagaren kommer att begära att förhören med den misstänkte mannen hålls bakom stängda dörrar.

– Förhören kommer att röra flera delar av förundersökningen som är hemlig.

Av vilka skäl är de delarna hemliga?

– Det kan jag inte säga. Det är därför det är hemligt.

Mannen nekar till brott.