Kungssten

Stående på en träbänk på det så kallade "Gubbtorget" häller Pontus Schröder ner äpplen i krossen som finfördelar frukten.

Ljudet från de roterande knivarna överröstar kacklet från hönshuset en bit bort. En hund skäller på avstånd och någonstans startas en grästrimmer.

Idyll mitt i stan

Sjöbergens koloniområde med sina tätt liggande små skamfilade stugor och odlingslotter inbäddade i lummig grönska utgör en egen liten oas.

Trots det centrala läget mitt emellan Röda sten och Kungssten, bara ett stenkast från Västerleden, känns stadens brus långt borta. 

Pontus Schröder har själv både kolonistuga och odlingslott och tillbringar mycket tid i koloniområdet.

– Jag har även både hönor och bin, som en miniatyrgård kan man säga.

Egenföretagare. Pontus Schröder, som driver företaget Lindens trädgårdar, har sedan fyra år tillbaka en höstig tradition: Musta äpplen i Sjöbergen.

Egenföretagare. Pontus Schröder, som driver företaget Lindens trädgårdar, har sedan fyra år tillbaka en höstig tradition: Musta äpplen i Sjöbergen.

Dino Soldin

Vattendriven press

För fjärde året har Pontus Schröder, som driver företaget Lindens trädgårdar, öppnat upp sitt musteri och i år är de lite extra tidigt ute.

– Vi brukar ha som mest att göra under hela september och halva oktober, säger han och öser ner äppelkrosset i den vattendrivna fruktpressen.

– När vattenblåsan fylls upp så pressas saften ut.

Fruktsaften rinner sedan igenom en sil och vidare ner i en bunke av stål. Ett tjockt lager av skum lägger sig ovanpå. 

– Därefter ska musten pastöriseras för att få längre hållbarhet och det gör man genom att hetta upp den till 80 grader.

Enkel utrustning. Äpplena hälls först ner i krossen och finfördelas och därefter pressas saften ur frukten med hjälp av en vattendriven press.

Enkel utrustning. Äpplena hälls först ner i krossen och finfördelas och därefter pressas saften ur frukten med hjälp av en vattendriven press.

Dino Soldin

Får rätt must

Tre uppvärmningskärl står uppställda på en bänk och intill ligger plastpåsar och kartonger.

Den färdiga äppelmusten tappas nämligen upp i bag-in-box-förpackningar, som hämtas upp av kunden.

Av ett kilo äpplen får man ungefär en halvliter must. 

– När vi tar emot äpplena märker vi noga upp vems äpplen som är vems så att man får rätt must med sig hem, säger Pontus Schröder.

Kund. Gunnar Carlsson från Hönö är glad att musteriet finns så pass nära. Tidigare åkte han ända till Tjörn med sina äpplen.

Kund. Gunnar Carlsson från Hönö är glad att musteriet finns så pass nära. Tidigare åkte han ända till Tjörn med sina äpplen.

Dino Soldin

Ett av få

En som kommit för att få sina äpplen mustade denna augustiförmiddag är Gunnar Carlsson från Hönö, som har en alldeles speciell sort med sig.

– Det är en egen sort som grott från frö och det är ganska ovanligt att de blir goda. Jag tycker det är jättebra att det finns ett musteri så pass nära. Tidigare har jag fått åka ända till Tjörn.

Vad ska man då tänka på för att få en riktigt god äppelmust?

– Det viktigaste är att äpplena är mogna, annars blir musten lite sur. De ska vara ätmogna och kärnorna bruna. Det ska liksom knaka när man biter, då är de som bäst. Sedan ska man gärna blanda flera sorter eftersom olika äpplen har olika grad av syra och sötma, säger Pontus Schröder.

Silas. Den färdiga musten ska sedan pastöriseras för att få längre hållbarhet.

Silas. Den färdiga musten ska sedan pastöriseras för att få längre hållbarhet.

Dino Soldin

Skapar kretslopp

Under större delen av året sysslar han med trädgårdsanläggning och trädgårdsskötsel och musteriet har tillkommit som en naturlig del i det hållbara arbetet.

– Det går hand i hand eftersom vi vill få till ett gynnsamt kretslopp. Vi försöker ta tillvara på så mycket som möjligt från trädgårdarna och det här är ett sätt.

Klar. Den färdiga musten tappas upp på bag-in-box.

Klar. Den färdiga musten tappas upp på bag-in-box.

Dino Soldin