Just nu och fram till den 27 november pågår Kista Världsmusikfestival för fullt, med både konserter och familjeföreställningar för de yngsta.

Festivalen, som startades i Kista 2001 av föreningen Farhang, lockar årligen runt 3 000 besökare, enligt Rostam Mirlashari, som grundade det hela när det begav sig och fortfarande är konstnärlig ledare.

– Jag är så stolt. Det känns fantastiskt och overkligt att festivalen pågått så här pass länge och aldrig tummat på kvaliteten. Festivalens hela idé och filosofi handlar om så mycket mer än om att bara ställa upp artister bredvid varandra. Alla är utvalda med hjärta, själ och en tanke. Jag tror att det märks, och att det är därför vi kan återkomma år efter år.

"För frihet och demokrati"

I år skulle den iranske superstjärnan Homayoun Shajarian, som räknas som en av de absolut främsta persiska, klassiska vokalisterna, uppträda under festivalen.

– När vi annonserade det sålde första föreställningen ut på 24 timmar, det var rekord. Andra föreställningen sålde ut på 48 timmar. Vi kände att vi säkrat det ekonomiska för festivalen, vi skulle inte gå back och vi kunde arrangera fler akter än vi först tänkt oss, berättar Rostam Mirlashari.

Så kom protesterna i Iran, och med anledning av oroligheterna blev Homayoun Shajarian tvungen att ställa in sitt Sverigebesök.

– Det är tråkigt, men framför allt känns det extra viktigt att vi uppmärksammar situationen. Jag hoppas att vi under festivalen på något sätt genom musiken ska kunna sprida kvinnorna i Irans röster, det är viktigare än någonsin. Det här blir en festival som genomsyras av frihet och demokrati, säger Rostam Mirlashari.

För stora och små

Det hela invigdes i Kista galleria förra veckan, med teater och dans mitt bland shoppingsugna människor.

Flera av programpunkterna kommer vara just i Kista, men vissa saker är förlagda till andra delar av staden. Festivalens grande finale kommer exempelvis vara Ale Möllers musikverk Xeno Manía, som han genomför tillsammans med ett niomannaband vid Musikaliska kvarteret på Nybrogatan.

– Vi har redan från början försökt vara inkluderande även geografiskt. Idén började i Kista och har spridits sina frön lite överallt genom åren. Mycket som står på agendan händer här, men tanken är både att besökare från runt om i staden ska ta sig till Järva, och att Järva ska ta sig till de andra platserna, säger Rostam Mirlashari, och fortsätter:

– Vi är ju en och samma familj. Om en bra idé fanns någonstans i Södertälje eller på Östermalm hade jag ju velat att den skulle komma till Kista.