Redan på höjden 5,36 hade alla förutom 23-årige Duplantis rivit ut sig. Poängen var då säkrade för hans klubb Uppsala IF, vilket var målet inför dagen.

– Det känns bra. Målet var att vinna och ta poäng till klubben, vilket jag gjorde så jag är nöjd, säger Armand Duplantis till SVT Sport.

Många stjärnor tackar ofta nej till lag-SM och andra mindre typer av tävlingar, men för Duplantis var det självklart att vara med.

– Jag tävlar inte för mig själv utan för Upsala IF. Och jag är den bästa stavhopparen i klubben så jag borde vara här och ta maximalt med poäng, säger han.

Testade kort ansats

När segern var säkrad höjde ”Mondo” till 5,71 – nytt banrekord – vilket han flög över. Men sedan blev det två rivningar på 5,85 innan superstjärnan avslutade tävlingen. Att han inte nådde högre höjder än så hade sin förklaring i att han passade på att testa med en kortare ansats än vanligt.

En annan storstjärna som också ställde upp för sin klubb i lag-SM var Spårvägens Daniel Ståhl. Han brukar alltid prestera bra på Sollentunavallen, och så även denna gång då han skickade iväg diskusen nästan 70 meter och vann tävlingen med marginal.

Tureberg kom sexa

Turebergs FK då? Jo då, bland annat blev det seger på både 200 meter och 400 meter genom Emil Johansson, och totalt nådde herrarna en sjätteplats vilket innebär att man är direktkvalificerade till nästa års final. Damerna hade däremot inte lyckats ta en av de åtta finalplatserna i år.

Segrare i lag-SM blev Hässelby SK på herrsidan medan IF Göta Karlstad tog hem damtävlingen.