I onsdags klockan tolv mottog gymnasieskolan Jensen Norra vid Vanadislunden ett hot via telefon.

Polisen kom dit men hittade inget farligt i området. Skolan beslutade ändå att utrymma sina lokaler och ställa in undervisningen för resten av dagen. 

I dag har skolan haft öppet som vanligt. Det finns ännu ingen misstänkt eller frihetsberövad i fallet.

Bara några timmar tidigare samma dag fick polisen in uppgifter om att det fanns ett annat hot på sociala medier mot gymnasieskolan Östra Real på Östermalm.

Flera patruller åkte dit – inget farligt eller avvikande upptäcktes och skolan behövde aldrig utrymmas.

Den person som ska ha publicerat inlägget har förhörts, men är inte frihetsberövad.

Händelsen rubriceras som olaga hot, men det är för tidigt att svara på om något brottsligt skett. 

Kan det ha varit ett skämt?

– Det går inte att utesluta att det skulle vara så. Men vi måste ta alla hot på allvar. Utredningen får visa om det låg någonting i hotet eller inte, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen ser inga kopplingar mellan händelserna.

– Hotet på Östermalm kom klockan åtta på morgonen och den misstänkte där var frihetsberövad när det andra hotet mottogs, säger Rebecca Landberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Båda händelserna utreds som grovt olaga hot. Att hoten utreds som grova kan handla om olika saker, till exempel vad det är man hotar med.

– Om jag hotar att slå med knytnäven eller med ett vapen, där blir skillnaden på hur grovt hotet är. Men även hur många man hotar, om det är en hel byggnad och så vidare. Sedan kan det vara så att rubriceringen ändras, säger Rebecca Landberg.

Nyligen utsattes även Rödabergsskolan i Vasastan för ett hot. En kvinna utan tidigare koppling till skolan häktades då för grovt brott mot knivlagen.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-hot-mot-skola-kvinna-kartlaggs/repvii!rnU@KOaxvsED1yhApFJQOw/