De tre personer som häktades förra lördagen, misstänkta i härvan kring de falska PCR-testerna, är ännu häktade enligt uppgift från Västerorts åklagarkammare.

Ytterligare tre personer ska vara anhållna i sin utevaro och eftersöks av polis.

De brottsrubriceringar som uppgetts är grovt bedrägeri, grovt spridande av smitta alternativt framkallande av fara för annan samt grovt osant intygande.

Det var i våras som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uppmärksammades på att det inte gick rätt till vid de mottagningar för PCR-prover som ett vårdföretag i Stockholms län står bakom.

Labb i Kista

Mottagningarna har funnits över hela Sverige, och i Stockholm i Upplands-Väsby, Bandhagen, Hallunda, vid Norra Bantorget och på Norra Agnegatan. Laboratoriet fanns i Kista, i Riddarens Förvaltnings AB:s lokaler.

https://www.mitti.se/nyheter/vardcentrals-vd-jagas-for-falska-pcr-tester/repufu!CzsuXxxGudj@oVD5f0AVow/

Via provtagning.com, doktorgruppen.com och abcure.se har tusentals PCR-prover tagits, men hanteringen har varit så bristfällig att positiva svar kan ha meddelats som negativa – om de ens analyserats.

Förbud

Nu har Ivo förbjudit företaget att utföra provtagning och utfärda intyg i sex månader, medan myndighetens granskning pågår.

Hanteringen har även polisanmälts, och en förundersökning pågår.

Företagets nytillträdda vd, en 34-årig Hässelbybo, är en av de häktade. Häktad är också en 31-årig man som ska ha arbetat med provtagningen i bara en månad, samt en 19-årig kvinna, vd för det laboratorium i Kista som anlitats för att analysera proverna.

Ytterst ansvarig för verksamheten uppges vara vd för Riddarens vårdcentraler, vars avtal med Region Stockholm sades upp tidigare i vår sedan felaktigheter med skatt och fakturor uppdagats.

Han ska vara en av de personer som är anhållna i sin utevaro.

Inte registrerad

Det krävs inget tillstånd för att starta en provtagningsmottagning, men det måste registreras hos Inspektionen för vård- och omsorg.

Verksamheten lyder under patientsäkerhetslagen. Men någon kontroll, innan skadan är skedd, finns inte.

Och företaget bakom de här mottagningarna har inte ens registrerat sig.

Felaktiga reseintyg

I beslutet om förbud mot provtagningsverksamheten skriver Ivo att det finns brister på basal vårdhygien och smittskydd samt märkning och förvaring av prover inför transport och laboratorieanalys.

Mycket talar också för att de reseintyg som utfärdats med negativa covid-19-resultat baseras på felaktiga eller osäkra uppgifter.

Den 11 juni gjorde Ivo en inspektion på laboratoriet i Kista. 60 provrör fanns i kylen. Personalen visste inte hur de hamnat där. En del var bara märkta med namn eller födelsenummer.

Svar mejlades till läkare

35 patienter fanns på ett excelark i datorn, varav en med ofullständigt personnummer, med information om att provsvaren var negativa. Filen skulle mejlas till den läkare som utfärdade intygen. Men personalen kunde inte uppge vad läkaren hette, eller mejladressen.

"Risken för felaktiga och osäkra provsvar – och läkarintyg baserade på dessa – utgör en allvarlig fara för patienters och andra människors liv och hälsa utifrån ett smittskyddsperspektiv", skriver Ivo.

Kammaråklagare Alexandra Bittner skriver i ett mejl att hon inte har någon "ytterligare information att lämna i nuläget".