– Det vi ser är att priserna gått ner. Det största prisraset tror jag är förbi. Vi tror att de fortsätter ner en liten bit till men att det kommer stabilisera sig, säger Otilia Håkansson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Osäkerheten har lett till många underbud och avvaktande eftersom säljarna oftast inte vill eller kan gå med på de lägre priserna. Därmed är utbudet högt då många lägenheter förblir osålda.

– Under pandemin var det treor och fyror som gick väldigt starkt. Nu när pandemin är över så är det ettor och mindre tvåor som går starkare. Där har det skett en förändring.

Under augusti och september har prisfallet stannat upp och marknaden hade stabiliserats i huvudstaden visar siffror från Valueguard. Hemnets analytiker säger det samma.

Svensk Mäklarstatistik rapporterar att prisnedgången har dämpats något för bostadsrätter i augusti, men att priserna ändå sjönk med minus tre procent i innerstan under månaden. Men i september var prisfallet "bara" en procent i innerstan.

Att det skiljer sig mellan analysföretagens siffror tror Otilia Håkansson beror på att statistikverktygen inte riktigt fungerar så bra när marknaden förändras så snabbt.

– Priserna som redovisas är bara på lägenheter som säljs, inte de som får in underbud eller som inte säljs.

Betyder det att prisfallet är ännu högre än siffrorna visar?

– Ja, precis som i alla marknader går de bästa sakerna dyrast. Det är fint renoverade lägenheter högt upp i huset i lågt belånade föreningar. De bästa lägenheterna som ligger på de bästa adresserna är de som går. De har också gått ner i pris men mindre.

Antalet försäljningar utan en annons på Hemnet, "off market", har ökat väldigt mycket den senaste tiden, enligt Otilia Håkansson. Lägenhetsannonserna läggs endast upp som "på gång" på fastighetsmäklarens hemsida.

– Det tyder på att det kommer gå att göra affärer framöver.

Hur tror du det utvecklar sig framöver?

– Jag tror att köpare och säljare kommer att acceptera läget och kunna mötas igen. Det är köparens marknad. Nu är spekulanterna mer avvaktande, de väntar på vad som ska hända, omvärldsbesked, räntebesked, utvärdering av amorteringskrav samt eventuell subventionering av elkonsumtion med mera.