Vinst. Högst upp i huset på Gulddragargränd 52 sålde bostadsrättsföreningen en fyra för 4 miljoner kronor i maj. Andra hyrestagare köpte sina fyror för 2,5 miljoner kronor i april.
Foto: Anders Björklund
I april gick 176 lägenheter i Grimsta som tidigare ägdes av kommunägda Svenska Bostäder över till två nybildade bostadsrättsföreningar.
Redan har ett flertal tidigare hyresgäster som valde att köpa, men också bostadsrättsföreningen själv, sålt vidare lägenheter på öppna marknaden och gjort miljonvinster (se faktaruta).
Försäljningarna av en del av allmännyttans bostäder är ett led i politiskt beslut från våren 2020 då den grönblå majoriteten möjliggjorde för ombildning av 2 000 bostäder.
Nina Farhangian är ordförande i den nybildade bostadsrättsföreningen på Gulddragargränd i Grimsta, och berättar att hon bott i sin lägenhet sedan 2014. Några planer på att sälja har hon inte.
– För min del ser jag det som att jag tagit kontroll över mitt boende. Och jag har sänkt mina månadskostnader för boendet och fått en bättre vardagsekonomi, säger hon.
"Rear ju ut"
I år har ytterligare fyra köpestämmor hållits bland hyrestagare i Hässelby och Grimsta. I samtliga fall röstades ja till ombildning vilket innebär att 565 lägenheter är på väg att gå från Svenska Bostäder till bostadsrättsföreningar.
De kommunala bolagens försäljning av allmännyttans bostäder har dock kritiserats av oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) vid flera tillfällen i Mitt i:
– De rear ju ut stockholmarnas tillgångar, sade hon bland annat i april förra året.
Försvaras
Nina Farhangian har en annan syn på saken.
– Jag tycker inte de säljs för billigt. Vi har betalat jättehöga hyror hittills och på så sätt varit med och finansierat den här byggnaden. Hyran har legat på 9 800 kronor för 69 kvadratmeter.
Vad tänker du om att en del redan sålt och flyttat?
– Jag lägger absolut ingen värdering i det. Som bostadsrättsägare kan du själv välja hur du gör och om du vill flytta till ett annat område. Jag ser det som en väg till bättre integration när folk tar ansvar för sitt boende och kan påverka detta. Nu bryr sig folk på ett annat sätt än tidigare.
Att ombildningar stärker integrationen, stabiliteten och socioekonomin i ytterstadsområden med många hyresrätter samtidigt som de som får bättre ekonomi inte behöver flytta från området för att köpa bostadsrätt har varit ett vanligt förekommande argument för ombildningarna.
Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) som står bakom den uppfattningen har till Mitt i sagt att ombildningspriserna där bostadsrättsföreningen köper hela fastigheter inte kan jämföras med priserna för enskilda bostäder på öppna marknaden.
– En ombildning innebär att en hyresfastighet säljs exklusivt till en bostadsrättsförening. Det går därför inte att jämföra med enskilda bostadsrätter som säljs på en öppen marknad, sa Dennis Wedin i fjol.
Anders Björklund
anders.bjorklund@mitti.se
08-550 550 97
Miljonklippen
Intill Grimstafältet på Gulddragargränd 50-52 sålde Svenska bostäder två hus för 233 miljoner kronor med tillträde i april, vilket motsvarade ett kvadratmeterpris på 34 550 kronor.
Hyrestagarna kunde dock köpa loss sina lägenheter betydligt billigare än så, genom att den nybildade bostadsrättsföreningen Neonet 1 tog ett gemensamt lån.
Tvåor: Till exempel hade tvåorna på Gulddragargränd insatser på mellan 1,17 miljoner kronor och 1,27 miljoner kronor.
Vidareförsäljning: Har sedan ombildningen gått för priser mellan 1,95 - 2,1 miljoner kronor på öppna marknaden.
Treor: Hyrestagare kunde köpa treor för 1,65 miljoner - 1,79 miljoner kronor.
Vidareförsäljning: Sedan ombildningen har treor sålts på öppna marknaden för 2,7 - 3 miljoner kronor.
Fyror: Hyrestagare fick köpa fyrarumslägenheter för drygt 2,5 miljoner kronor.
Vidareförsäljning: I maj såldes en fyra som var tomställd. Säljaren som var bostadsrättsföreningen fick fyra miljoner kronor på öppna marknaden.
Här har också lägenheter sålts vidare
På Kanngjutargränd 26-30 i Grimsta gick 72 lägenheter i tre hus över till bostadsrättsföreningen Tungstenen 5 för 157 miljoner kronor i april.
Även här är det stor skillnad på hyrestagarnas inköpspriser och priserna på öppna marknaden.
Inköpspris 43 kvadratmeter: 1,1 miljoner kronor.
Inköpspris 48-53 kvadratmeter: 1,2 - 1,37 miljoner kronor.
Inköpspris 68-70 kvadratmeter: 1,73 - 1,8 miljoner kronor.
Inköpspris 91 kvadratmeter: 2,36 mijoner kronor.
Sedan tillträdet i april har minst fyra lägenheter sålts vidare.
Tre stycken tre-rumslägenheter har sålts för mellan 2,66 och 3 miljoner kronor.
En tvåa har sålts för 2,15 miljoner kronor, medan en annan hade ett sista bud på 2,09 miljoner kronor.
Det säljer Svenska Bostäder för
Pris för fastigheter och per kvadratmeter
Hässelby gård
Brf Säteritaket på Loviselundsvägen 1-7: 192 miljoner kronor/ 30 400 kronor per kvadratmeter
Brf Tapetrabatten på Friherregatan 52-92 och 94-102: 332 miljoner kronor / 27 200 kronor per kvadratmeter
Grimsta
Brf Tungstenen 5 på Kanngjutargränd 26-30: 157 miljoner kronor / 34 800 kronor.
Brf Neonet på Gulddragargränd 50-52: 233 miljoner kronor / 34 500 kronor.
Brf Uranet 1 på Grimstagatan 219-235, Gulddragargränd 2-28 och Gulddragargränd 32-46: 365 miljoner kronor / 29 600 kronor.
Brf Silvret 2 på Grimstagatan 36-46, 48-50, 54-58, 60-66 och 68-72: 232 miljoner kronor / 28 900 kronor.
Fotnot: När bostadsrättsföreningarna tar lån kan de enskilda hyrestagarnas inköpspriser bli mycket lägre än försäljningspriserna ovan.
Vinst. Högst upp i huset på Gulddragargränd 52 sålde bostadsrättsföreningen en fyra för 4 miljoner kronor i maj. Andra hyrestagare köpte sina fyror för 2,5 miljoner kronor i april.
Foto: Anders Björklund
Försäljning. På Kanngjutargränd i Grimsta finns 72 lägenheter som numera ingår i en bostadsrättsföreningen Tungstenen 5. Minst fyra av dem har sålts sedan ombildningen i april.
Foto: Anders Björklund
Ombildning. Från hyresrätter hos Svenska Bostäder till bostadsrättsförening. Bostadsrättsföreningen Neonet ligger vid Grimstafältet.
Foto: Anders Björklund