I april gick 176 lägenheter i Grimsta som tidigare ägdes av kommunägda Svenska Bostäder över till två nybildade bostadsrättsföreningar.

Redan har ett flertal tidigare hyresgäster som valde att köpa, men också bostadsrättsföreningen själv, sålt vidare lägenheter på öppna marknaden och gjort miljonvinster (se faktaruta).

Försäljningarna av en del av allmännyttans bostäder är ett led i politiskt beslut från våren 2020 då den grönblå majoriteten möjliggjorde för ombildning av 2 000 bostäder.

Nina Farhangian är ordförande i den nybildade bostadsrättsföreningen på Gulddragargränd i Grimsta, och berättar att hon bott i sin lägenhet sedan 2014. Några planer på att sälja har hon inte.

– För min del ser jag det som att jag tagit kontroll över mitt boende. Och jag har sänkt mina månadskostnader för boendet och fått en bättre vardagsekonomi, säger hon.

"Rear ju ut"

I år har ytterligare fyra köpestämmor hållits bland hyrestagare i Hässelby och Grimsta. I samtliga fall röstades ja till ombildning vilket innebär att 565 lägenheter är på väg att gå från Svenska Bostäder till bostadsrättsföreningar.

De kommunala bolagens försäljning av allmännyttans bostäder har dock kritiserats av oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) vid flera tillfällen i Mitt i:

– De rear ju ut stockholmarnas tillgångar, sade hon bland annat i april förra året.

Försvaras

Nina Farhangian har en annan syn på saken.

– Jag tycker inte de säljs för billigt. Vi har betalat jättehöga hyror hittills och på så sätt varit med och finansierat den här byggnaden. Hyran har legat på 9 800 kronor för 69 kvadratmeter.

Vad tänker du om att en del redan sålt och flyttat?

– Jag lägger absolut ingen värdering i det. Som bostadsrättsägare kan du själv välja hur du gör och om du vill flytta till ett annat område. Jag ser det som en väg till bättre integration när folk tar ansvar för sitt boende och kan påverka detta. Nu bryr sig folk på ett annat sätt än tidigare.

Att ombildningar stärker integrationen, stabiliteten och socioekonomin i ytterstadsområden med många hyresrätter samtidigt som de som får bättre ekonomi inte behöver flytta från området för att köpa bostadsrätt har varit ett vanligt förekommande argument för ombildningarna.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) som står bakom den uppfattningen har till Mitt i sagt att ombildningspriserna där bostadsrättsföreningen köper hela fastigheter inte kan jämföras med priserna för enskilda bostäder på öppna marknaden.

– En ombildning innebär att en hyresfastighet säljs exklusivt till en bostadsrättsförening. Det går därför inte att jämföra med enskilda bostadsrätter som säljs på en öppen marknad, sa Dennis Wedin i fjol.