I gömmorna på Naturhistoriska finns flera besynnerliga fynd.

Minst ett av dem kommer allmänheten att få ta del av i december, då museets basutställning återinvigs efter två år av renovering.

Nämligen en tand – stor som en handflata – tillhörande den förhistoriska jättelika hajen megalodon.

– Hajar producerar tänder hela sitt liv och tappar dem ofta, det i sig är inte så konstigt. Men att tanden hittades på en åker på Hisingen, det är helt otippat, säger Lotta Backman, pedagog.

Megalodonen dog ut för 3,6 miljoner år sedan. Genom att studera ryggradsfossiler och tanduppsättningar har forskare nyligen kunnat ta fram en tredimensionell digital modell av djuret.

Modellen visar på en jättelik haj som livnärde sig på att käka valar och som kunde bli upp till 16 meter lång och väga 61 ton.

I populärkulturen har den förhistoriska besten blivit ett tacksamt havsmonster att porträttera. I filmen The Meg från 2018 sätter hajen skräck i tittare när den blodtörstigt attackerar intet ont anande badare vid ett kinesiskt turistparadis.

Hittades på 70-talet

Hur kom det då sig att en tio centimeter lång tand från den jättelika varelsen finns i Naturhistoriskas samling?

Enligt ett inlägg på The Fossil Forum går det att läsa följande på museets inskription:

"Tand av fossil haj". "Funnen vid plöjning av en äng å Bellskär Nordegård vid Backa kyrka, Hisingen".

– Den hittades någon gång på 70-talet och lämnades in till museet. Som jag förstått det var det bara någon som höll på och jobbade på åkern, när hen plötsligt hittade den, säger Lotta Backman.

Frågan som gäckat forskarna handlar om hur tanden kom dit.

Ska ställas ut

Ponera att megalodonen tagit sig en simtur över Hisingen för över 3,6 miljoner år sedan och då som av en händelse tappat en av sina tänder.

Att just den tanden skulle dyka upp på åkern motbevisas av att Hisingens lera inte är äldre än 10 000 till 40 000 år.

– Det är ett mysterium. För tanden kan inte ha hamnat där på naturligt sätt, utan någon måste ha placerat eller kanske tappat tanden på just den platsen. Men exakt hur det gått till, det vet vi inte, säger Lotta Backman.

Tanden från Hisingen finns att beskåda på Naturhistoriska från och med 3 december.