Om sju år ska Medeltidsmuseet flytta in i Börshuset vid Stortorget där Nobelprismuseet ligger i dag.

Var verksamheten ska hålla hus fram tills dess har varit oklart. Men nu tar staden sikte på att använda två paviljonger på Storkyrkans gård.

– Kulturförvaltningen kommer att hyra den ena av dem som utgångspunkt för exempelvis stadsvandringar, säger Fredrik Linder, chef för stadsmuseiavdelningen.

Till vänster i bild synd en av de paviljonger som ligger på Storkyrkans innergård. De är tänka att nyttjas av Medeltidsmuseet medan de väntar på att flytta in i Börshuset.

Till vänster i bild synd en av de paviljonger som ligger på Storkyrkans innergård. De är tänka att nyttjas av Medeltidsmuseet medan de väntar på att flytta in i Börshuset.

Mostphotos

Utställningar i likkällare

Samtidigt ska staden utreda om det går att använda en likkällare – som binder samman de två paviljongerna – för utställningar.

Det som ska ses över är till exempel ventilation och tillgänglighet.

– Tidplanen är beroende av vad utredningen visar, men ambitionen är att hålla ett högt tempo, säger Fredrik Linder.

Än snabbare går det med den ena paviljongen. Förhoppningen är att kunna använda den fullt ut till sommaren 2025.

– Vi kanske hinner dra igång något där redan nästa år, men just nu har vi fullt upp med att flytta ur nuvarande museum.

Hissade ner kistor

Storkyrkan har aldrig haft en kyrkogård, utan i dess ungdom begravdes människor runt själva kyrkan. Förutom de mer välbeställda som köpte plats under kyrkgolvet.

När ett nytt rådhus, det vill säga Börshuset, började planeras under 1700-talet höll samtidigt Kungliga slottet på att bli färdigt.

– Då är det någon som föreslår att de borde organisera saker bättre, så de inte har lik överallt. Så man gräver längs Börshusets baksida och skapar en kulvert, en lång källare på runt 50 meter. Den var inte öppen för allmänheten, utan där hissades kistor ned, säger domkyrkokaplanen Ulf Lindgren.

Tömdes på 1800-talet

Den var i bruk i ungefär hundra år, fram till 1840-talet. Då lades golvvärme in i kyrkan. De kvarlevor och kistor som funnits under golvet och i källaren kördes till Norra begravningsplatsen.

– Därefter har inte källaren använts till något, annat än som förråd fram till millenieskiftet. Det är väldigt synd att den varit stängd och inte kunnat visas upp, det är ett häftigt rum. Alla vinner på att det kan användas publikt, säger Ulf Lindgren.

Han är positiv till att Medeltidsmuseet flyttar in i deras lokaler.

– Det känns fantastiskt kul. Vi har jobbat mycket med dem tidigare, nu kan vi göra det ännu mer.

Lin Annerbäck, chef för Medeltidsmuseet.

Lin Annerbäck, chef för Medeltidsmuseet.

Pekka Pääkkö

Vandringsutställningar

Även från Medeltidsmuseets håll ser man fram emot den eventuella flytten till likkällaren.

– Lokalen är jättespännande, så om den går att använda vore det fantastiskt, säger museichefen Lin Annerbäck.

Ett annat projekt de är i startgroparna med är en vandringsutställning.

– Det är ett samarbete med kyrkor som har medeltida anor i länet. Tanken är att skolbarn i deras närområde ska kunna bidra med material. Vi håller på att se över hur det skulle kunna genomföras.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V):

– Varken paviljongerna eller likkällaren härrör från medeltiden, men det är kul att lyfta två okända rum mitt i staden. Det här är ett sätt att börja hantera att museet ska utgå från Stortorget.

De protesterar mot stängningen av Medeltidsmuseet

När Riksdagsförvaltningen vill åt sina lokaler måste Medeltidsmuseet flytta. I veckan samlades folk för att protestera mot att museet om en månad lämnar den historiska platsen.

Sedan 1986 har Medeltidsmuseet gett stockholmare möjlighet att få en inblick i vår medeltida huvudstad. Det öppnade på Helgeandsholmen efter att en rad ovärderliga fynd hade gjorts där i samband med en större renovering av riksdagen.

Men Riksdagsförvaltningen, som äger lokalerna, vill öppna ett besöks- och mötescentrum på platsen, vilket betyder att museet får maka på sig.

"Komplett vansinne"

Beslutet har rört upp många känslor. Över 19 000 namn har samlats in i protest. Under onsdagen samlades cirka 200 personer på Strömparterren för att visa sitt missnöje.

– Det är komplett vansinne. Museet är uppbyggt kring de fasta lämningarna – som stadsmuren, säger Henrik Scheutz, som deltog i protesten.

– Som lärare tycker jag det är ett ovärderligt museum. Här går det att verkligen visa elever hur det kunde se ut på medeltiden. Museet kan inte rekonstrueras på en annan plats, säger Birgitta Palmertz från Arbetsgruppen rädda Medeltidsmuseet.

Vill se samråd

Bland talarna fanns Richard Murray från Förbundet för Ekoparken och Björn Tarras-Wahlberg, som tidigare engagerat sig mot anläggandet av Nobel Center på Blasieholmen.

De uppmanade politikerna i riksdagsstyrelsen – ansvariga för uppsägningen av kontraktet – att återta beslutet.

De riktade även kritik mot att beslutet togs redan 2014, men att varken allmänhet eller staden informerades förrän många år senare. Vad som krävs är ett öppet samråd för att bestämma museets framtid, enligt Richard Murray.

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att Riksdagsförvaltningen måste ta ansvar för historien.

Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att Riksdagsförvaltningen måste ta ansvar för historien.

Victor Malmcrona

"Ignorerar stockholmarna"

På plats var även oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) som tycker att beslutet borde rivas upp.

– Riksdagsförvaltningen ser inte den historiska kontexten, det är bevisligen en uppskattad plats. Förvaltningen måste sluta ignorera stockholmarna och ta ansvar för historien, säger han.

En helig plats

På en bänk sitter Ingegerd Andrén, Inga Lewenhaupt och Nina Hjerpe.

– Som urstockholmare blir jag arg. Det här är en plats som inte får täckas över. Den betyder oerhört mycket. Det är en helig plats, säger Inga Lewenhaupt.

Medeltidsmuseet stänger den 5 november för att om några år i stället öppna i Börshuset i Gamla stan.

Cirka 200 personer samlades för att protestera mot flytten.

Cirka 200 personer samlades för att protestera mot flytten.

Victor Malmcrona

Flera år utan adress

Hyreskontraktet på Helgeandsholmen löper ut 31 december 2024.

Beslutet att säga upp kontraktet togs av riksdagsstyrelsen 2014.

Medeltidsmuseet ska flytta in i Börshuset vid Stortorget, där Nobelmuseet i dag ligger. Det kan de göra efter att nya Nobel Center byggts vid Slussen och Nobelmuseet flyttat dit. När det sker är oklart, men målet är att Nobel Center ska invigas 2031.

Engångskostnad för etableringen bedöms till 55–75 miljoner kronor, i 2022 års priser.

Källa: Medeltidsmuseet, Stockholms stad, Nobelstiftelsen

Cirka 200 personer samlades för att protestera mot flytten.

Cirka 200 personer samlades för att protestera mot flytten.

Victor Malmcrona

Hundratals i protest mot stängningen av Medeltidsmuseet: ”Vansinne”

200 samlades för att visa sitt missnöje ✔ Kräver samråd om flytten ✔ ”Helig plats” ✔ 19 000 underskrifter