Förvånas inte om ni ser riddare i full mundering rida vid Brännkyrka kyrka nästa söndag. De är där för att bjuda på tornerspel. På hästryggarna sitter medlemmar i Riddarsällskapet Celeres Nordica, redo med sina lansar.

– Deras hästar är så vackra och själva är de prisbelönade för sina tornerspel. Alla artister som medverkar på medeltidsdagen är prisbelönade. Vi vill att det ska vara kvalitet, säger diakonen Pia Palmin.

Tornerspel med prisbelönta Riddarsällskapet Celeres Nordica.

Tornerspel med prisbelönta Riddarsällskapet Celeres Nordica.

Åsa Cidh/Celeres Nordica

Tusentals besökare

Pia Palmin är, tillsammans med prästen Tore Skytén, drivande i att arrangera Brännkyrka medeltidsdag. Den 10 september ordnar de den för tredje året i rad. Om den blir samma succé som tidigare år kommer tusentals människor att samlas vid Brännkyrka kyrka under dagen.

– Vår idé har hela tiden varit att göra en medeltidsdag som vi själva skulle vilja besöka. Det är roligt att det här har blivit så uppskattat, säger Pia Palmin.

Lokala krafter

Hon talar sig varm för marknaden, där skickliga hantverkare kommer att sälja allt från keramik och hemslöjd till smycken, honung och kläder. En del av dem ska också tillverka saker på plats. Som Adam Silverback Stenström, Fruängsbo och smed. Han ska smida på gammaldags vis utanför kyrkan.

– Samarbetet med lokala hantverkare och föreningar är viktigt för oss. Villaföreningar säljer till exempel lokal äppelmust och Solberga BK fixar korv och hamburgare och får på så vis in en slant, berättar Pia Palmin.

Prästen Eva-Karin Fackel Sandor inviger en av de tidigare medeltidsdagarna vid Brännkyrka kyrka.

Prästen Eva-Karin Fackel Sandor inviger en av de tidigare medeltidsdagarna vid Brännkyrka kyrka.

Sundfoto

Medeltida lekar

Lekfullt blir det också. Pia Palmin berättar uppsluppet om kulturföreningen Telge Glima, som demonstrerar medeltida lekar under devisen "Vi förenar historien med blåmärken".

– De gör en massa tok, brottas och klättrar på varandra. De som vill får vara med och pröva, säger hon.

För musiken står bland andra gruppen Medvind, som spelar både på scenen och vid marknadsstånden.

– Det är första gången Medvind är med. De är härliga att lyssna på. De sjunger burleskt och folkligt och spelar på äldre instrument, berättar Pia Palmin.

Idén till festivalen föddes under pandemin, då Brännkyrka församling fick pengar över och ville ge dem tillbaka till församlingen. En medeltidsdag föll sig naturligt, kyrkan har ju medeltida anor. I den finns det högtidligaste inslaget – en mässa på latin, med rökelse och sång av kören S:ta Eugenia.

Fritt inträde

Inträdet till festivalen är fritt.

– Församlingen tjänar inget på medeltidsdagen. Det vi får in på försäljning av kaffe, fika och enklare mat går till Svenska kyrkans biståndsverksamhet och till vår diakonala verksamhet för ukrainska flyktingar i Sverige.